Professori Alpo Rusi jatkaa taisteluaan SUPO-mankelissa ryvettyneen maineensa puhdistamiseksi.
Iltasanomat kertoo Rusin ryhtyeen itse käymään läpi DDR:n ulkoministeriön ja kommunistipuolue SED:n arkistoja selvittääkseen aktiivisimmat yhteyshenkilöt. Lehti kertoo etenkin sosiaalidemokraateilla olleen oletettua paremmat ja tiiviimmät suhteet Itä-Saksaan:
"Sdp:ssä on koko ajan väitetty, että suhteet Se:hen olivat toissijaiset. Se ei pidä paikkaansa. Asiakirja-aineisto osoittaa ihan aivan muuta, toteaa Rusi, joka valmistelee aiheesta kirjaa."
Yhdeksi saunavieraista nimetään eduskunnan nykyinen puhemies Paavo Lipponen, sekä muista "kontaktityön pääkohteista" Ulf Sundqvist ja professori L.A.Puntila, kaikki SDP-aktiiveja.

Noiden tietojen perusteella selittyy Lipposen taannoinen Suomalaisilla historiapäivillä Lahdessa julkituoma kiukku "epämieluisien arkistojen kaivelusta". Stasi-jutun asiallinen ja perusteellinen selvittäminen ja siihen sekaantuneiden henkilöiden paljastaminen eivät ymmärrettävästi kuulu Lipposen preferensseihin. Helmikuinen arveluni muiden Stasi-listoille nimeltä päätyneiden "jalommasta" asemasta oli siis vähintäänkin oikean suuntainen.

Ainakin perustuslain mukaan kaikki suomalaiset ovat samanarvoisia lain edessä. Sitä ei voisi uskoa todeksi ainakaan SUPO:n ja yleisemminkin suomalaisen poliisin haluttomuudesta tutkia joidenkin tahojen tabuiksi määräämiä asioita.
Todellisuudessa laki edelleen antaa periksi, kun siihen "riittävästi nojaa". Valtio- ja yhteiskuntakoneistojen kaikille tahoille soluttautuneella SDP:llä tuota kykyä "nojaamiseen" näyttää riittävän. Sillä näyttää olevan riittävästi myös häikäilemättömyyttä kykynsä käyttämiseen.
Mutta kenen lauluja laulaa suomalainen lehdistö?

Mahdollisesti SDP:n aktiivisuus DDR:n suuntaan selittyy suomettumisen ajan viileillä suhteilla Neuvostoliittoon. Eikä esimerkiksi Kalevi Sorsan puheenjohtajuus sosialistisessa internationaalissa ainakaan lämmittänyt niitä. Ajan hengen mukaisesti johtava asema politiikassa ei ollut mahdollista ilman Neuvostoliiton suopeutta, joten suorien suhteitten puuttuminen oli korvattava suuremmalla aktiivisuudella "keittiön kautta". Ilmi selvästi SDP teki maanpetoksellisesta toiminnasta hyveen; omaa poliittista vaikutusvaltaa oli kasvatettava vaikka "myymällä maa".

Lisäys 3.6.06: Lipponen kieltäytyi kommentoimasta Iltasanomille tietoa.