Huomenna, jos Jumala suo, alkaa vuoden loppuun saakka kestävä Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Jo ennakkoon saimme ihastella EU-päätöksenteon kuvioita konferenssien pitopaikkojen eipäs-juupas-vihtahousut -kuvioissa ja sihteeristöön valitun Suvi Saxenin omissa taloussotkuissa.
Myös puheenjohtajuuteen eri momenteilla osoitetut määrärahat, n. 50 M€, ovat jo tässä vaiheessa osoittautuneet riittämättömiksi; kokonaishintaa ei tiedä näköjään kukaan.
Yhdeksi päätavoitteista on asetettu avoimuuden lisääminen. Malliesimerkkinä siltäkin saralta on viralliset tiedotussivut internetissä. Niiltä saa ilmoituksen "Ei löydy: www.eurooppatiedotus.fi/eu2006". Ei löydy myöskään domainia www.eurooppatiedotus.fi

Eduskunnan päätehtävänä puheenjohtajuuskaudella on ratifioida EU-perustuslaki, joka ei voi tulla voimaan. Hallituksen mukaan sillä annetaan kuitenkin "vahva signaali" Suomen sitoutumisesta prosessiin, joka ei voi tulla voimaan.
EU-kumppanit puolestaan viestittävät, että Suomi on ilmeisesti viimeinen maa, joka ratifioi sopimuksen, joka ei voi tulla voimaan, ja ettei ole edes ajateltavissa, että asia otettaisiin uudelleen käsiteltäväksi ehdotuksen hylänneissä Ranskassa ja Hollannissa.
Ei voi välttyä ajatukselta, että joku ei ole ymmärtänyt toisen osapuolen viestejä. Liekö halunnutkaan. Itse uskon, että hallitus pyrkii muuttamaan EU:n hallintokulttuuria suomalaiseen suuntaan: kun "juna" on saatu jollakin - millä tahansa - vippaskonstilla liikkeelle, ei se ole enää pysäytettävissä. Pysäytysyritykset torjutaan yksinkertaisimmin vetoamalla hankkeesta jo aiheutuneisiin kustannuksiin; lisäpanostus yleensä saadaan siitäkin huolimatta, että toteutetusta projektista aiheutuu jatkossa lisäkustannuksia paljon enemmän kuin sen keskeyttämisestä voisi pahimmillaankaan seurata.

Aino Kontulan "Opettajan päiväkirjan" innoittamana en malta olla siteeraamatta paria episodia: Oppilaan koevastauksen mukaan "Eino Grön kokosi Kalevalan, jonka päähenkilönä on Menninkäinen", ja toisen kirja-arvostelu jäi tekemättä, koska ei löytänyt kirjastosta Mika Halvarin pääteosta "Sinuhe egyptiläinen".
Mutta noillahan ei ole mitään tekemistä EU:n tai sen puheenjohtajuuden kanssa?
Ei vaikka yhteiskuntaopin kansantajuistava opas kuvaa EU:n klassisella "kahden lehmän" -mallilla:
"Sinulla on kaksi lehmää. Direktiivin mukaan lehmä on juures ja maito kalajaloste, jonka tuottamiseen voi hakea vuoristotukea."