Kansanedustajat ovat saaneet nimettömältä taholta kirjeen, joka sisälsi kannabiksen vapauttamista vaativan viestin lisäksi siemenen oman kasvatusharrastuksen aloittamiseksi. Siementen haltijaa uhkaa syyte huumerikoksesta.
Asia tuli julkiseksi erään kirjeen avanneen toimitettua sen eduskunnan turvaosastolle, joka ryhtyi keräämään kirjeitä pikimmiten pois edustajilta. Poliisi puolestaan ryhtyi etsimään lähettäjää.
Kirjeitten lähettäjä on ilmi selvästi käyttänyt jotakin tajuntaa laajentavaa, sillä normaalin ajattelun kautta ei voi käsittää, mitä kirjeellä mahdollisesti tavoiteltiin. Jos tavoite oli kirjeen mukaisesti pyrkiä vapauttamaan kannabiksen viljely, niin sen vaikutus on mitä ilmeisimmin päinvastainen. Olihan kirje havainnollinen esimerkki, miten siemeniä on helppo levittää myös sellaisille tahoille, jotka eivät niitä muutoin ryhtyisi hankkimaan. Houkutus tunnetusti tekee varkaan, ja kansanedustajat tuskin ryhtyvät noin liberaalisti levittämään tuon tyyppisen botaniikan harrastajien joukkoa.

Hieman vastaava pyytämättä ja yllättäen saatu lahjoitus oli aikoinaan silloiselle liikenneministerille luovutettu vetokoukku. Laiton se ei ollut, mutta muuten saajalle kiusallinen. Lahjoituksen pontimena oli tuore laki, joka määräsi vetokoukun haltijan maksamaan veroa koukusta. Laki ei edes edellyttänyt sen olevan kiinni jossakin ajoneuvossa, riitti kun omisti sellaisen. Tuohonkin lahjoitukseen liittyi oleellisesti julkisuus, tosin kannabissiemenistä poiketen lahjoittajan avoin esiintulo, jolla asia saatettiin verottajan tietoon. Lain mukaan ministeriä olisi siis pitänyt verottaa hallussaan olleesta vetokoukusta. En tiedä, verotettiinko.
Tuskinpa kansanedustajiakaan ryhdytään nyt(kään) sanktioimaan, vaikka heidän hallustaan onkin kiistatta tavattu laitonta materiaalia. Mahdollista sanktiota ainakin lieventää se, että kansanedustajat ovat luovuttaneet viranomaisille siemenet, joiden saanto on kyseenalainen.