Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies kummeksuu presidentti Tarja Halosen EU-perustuslakivainaan pikaista reinkarnaatiota toppuuttelevia lausuntoja; Halonen uskoi kiirehtimistä sisäpoliittiseksi juonitteluksi, pyrkimykseksi rajoittaa presidentin valtaoikeuksia; hän viittasi lausunnollaan mm. kansalaisten laajaan EU-perutuslain vastustukseen.
Häkämies puolestaan uskoi Halosen soveltavan "vanhaa brittilainausta": "Olen heidän johtajansa, siksi minun on seurattava heidän mielipiteitään."

Niinpä.
Häkämies joko on tullut tulokseen, että kokoomus - ja erityisesti Jyri Häkämies - ei ole kansalaisten johtaja, tai ainakaan johtaessaan se/hän ei näe tarpeelliseksi seurata kansan mielipidettä.
Kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö kärsi niukan, mutta kuitenkin ratkaisevan tappion presidentinvaaleissa. Siltä osin ensiksi mainittu näyttäisi toteutuvan, ja onhan puolue oppositiossa. Halukkuutta päästä hallitukseen tuntuu kuitenkin olevan, samoin Sauli Niinistöllä revanshiin vajaan kuuden vuoden kuluttua; silloinhan ei vastassa olisi ainakaan Tarja Halonen.

Jos Häkämies kuitenkin viittasi jälkimmäiseen vaihtoehtoon, niin kykypuolueessa saattaa olla tarvetta tukiopetukseen - lukutaidossa!
Ainakin perustuslain mukaan ylin päätösvalta kuuluu kansalle. Looginen johtopäätös lienee, että kansalaisia olisi syytä kuulla myös vaalien välillä, eikä vain tyydyttäisi erilaisilla harhautuksilla ja sumutuksilla - "vääryydellä ja viekkaudella", kuten Veikko Vennamo asian aikanaan sattuvasti ilmaisi - hankittuun vaalimenestykseen.
Mutta tuonkin vaihtoehdon voi ymmärtää, sillä onhan kokoomus eduskunnan innokkain puolue kumoamaan koko Suomen perustuslain. Sitähän myös EU-perustuslain ratifioiminen tuossa muodossa tosiasiallisesti merkitsisi. Ei se juridokikkailulla jättää tyhjäksi puserretut lain kuoret "voimaan" muuksi muutu.

Mielenkiintoisen kannanmuutoksen - vai pitäisikö sanoa EU-valaistumisen - koki Kimmo Sasikin. EU-perutuslain valmisteluvaiheessa hänen kantansa suuressa valiokunnassa luonnoksen enemmistösäädöksistä oli, että jos ne toteutuvat, on Suomen hylättävä ehdotus.
Nuo "kaksikertaisen enemmistön" -säädökset - tai "kompetenssi-kompetenssi" kuten niitä myös kutsutaan - toteutuivat esitetyssä muodossaan, mutta hylkäämisen sijasta Sasi siirtyi lain kiihkeimpien puoltajien joukkoon.