Tuoreen STT:n uutisen mukaan lakivaliokunta on paljon puhutusta ja intohimojakin herättäneestä hedelmöityshoitolaista kallistunut äänestyspäätöksellä oikeuden rajaamiseen miehen ja naisen muodostamille pareille lääketieteellisillä perusteilla. Valiokunnassa Tuija Brax (vihr), Leena Harkimo (kok), Heli Paasio (sdp), Susanna Rahkonen (sdp), Minna Sirnö (vas) ja Astrid Thors (rkp) olisivat sallineet hoidon myös yksinäisille naisille ja lesbopareille.

Jos asiaa tarkastellaan liberaalimman kannan puoltajien peräämän tasa-arvoisuuden kannalta, niin hedelmöityshoito olisi ehdottomasti sallittava myös yksinäisille miehille ja homopareille. Muussa tapauksessa sukupuolesta tehtäisiin kansalaisia eriarvoistava ominaisuus.
Toinen mielenkiintoinen kysymys on, mihin "vaivaan" lääketieteellistä hoitoa tarjotaan. Lapsettomuus näyttää olevan valitettavasti yleistyvä normaalissa parisuhteessa eläviä pareja vaivaava fysiologinen vaiva, joka on hoidettavissa lääketieteen kehittämin menetelmin. Mutta mitä vaivaa hoidettaisiin yksinäisten naisten ja lesboparien hedelmöityshoidolla?
Voi olla, että tietoni biologiasta ovat hieman kapeat, mutta käsittääkseni tuo "vaiva" on hoidettavissa myös luonnonmukaisin menetelmin. Käsittääkseni niiden käyttöä ainakin jossakin määrin edellytetään tai ainakin suositellaan myös parisuhteessa eläville ennen hedelmöityshoidon aloittamista.