Vaalikuume alkaa ilmeisesti kohota jo nyt, kun eduskunnan valvoma YLE:kin näyttää käynnistäneen propagandasodan. Muuhun arvioon ei voi päätyä YLE:n uutisten klipistä lauantaisesta Maailmannäyttämöllä-ohjelmassa esitetystä perussuomalaisten Timo Soinin ja kokoomusmeppi Alex Stubbin väittelystä EU-perustuslaista. Klipissä näytettiin nauravaa Soinia, mutta sen päälle oli leikattu toisesta yhteydestä Stubbin ehdotus EU-huippukokousten avoimuuden lisäämisestä sallimalla niiden televisiointi. Katsoja sai sen vaikutelman, että ehdotus huvitti suuresti Soinia.
Todellisuudessa Soinia nauratti Stubbin vertaus EU:ta Kuubaan ja Pohjois-Koreaan. Vertaus oli kieltämättä osuva ja sisältää totuuttakin ainakin siteeksi. Muualla ei tiettävästi suljettuja ovia enää olekaan.

Puolueettomalle uutisoinnille on tyypillistä, että toimittaja esittää eri osapuolien kantoja ainakin kohtuullisen tasapuolisesti ja jättää argumentoinnin kuulijan arvioitavaksi. Propagandalle puolestaan se, että puheoikeus on vain toisella osapuolella ja argumentointi esitetään valheellisesti tai ainakin vääristellysti. Tuossa YLE:n klipissä oli kaikki propagandan elementit.
Uutisen tunnusmerkit olisivat ainakin osittain täyttyneet, jos klipissä olisi kuva ja ääni leikattu samasta kohdasta. Mutta kuvan ja äänen erottaminen eri kohdista vaati leikkaajalta ylimääräistä työtä, se oli tietoisesti valmistettava.
Ottaen huomioon YLE:n rooli sekä puolueettomana valtakunnallisena tiedonvälittäjänä että erityisesti eduskunnan valvonnassa olevana instituutiona, ei ole kohtuutonta odottaa klipin leikkaajalta ja ehkä myös vastaavalta toimittajalta julkista selitystä menettelylle. Olisihan se ainakin sellaista avoimuutta, joka ei Stubbillekaan antaisi aihetta uusille Pohjois-Korea-vertauksille.