Keskisuomalaisessa julkaistun artikkelin mukaan kuntauudistuksen puitelain valmistelusta vastaava Hannes Manninen ei tule esittelemään lakia, joka ei täytä keskustan asettamia perusedellytyksiä. Hallituskumppani SDP:n näkemyksistä poiketen keskustan hyväksyy vain vapaaehtoisuuteen perustuvat kuntaliitokset ja torjuu väestömäärälle asetetut rajat. Myös Eero Heinäluoman malli verotuksen siirtämisestä kunnallisverotuksen suuntaan saa jyrkän tuomion.
Mannisen mukaan uudistusta tulee tarkastella palveluiden tarvitsijoiden, ei hallinnon ja organisaatioiden kautta. Kesäkuun puoluekokouksessa väistyvä puoluesihteeri Eero Lankia varautuu välikysymykseenkin ja ilmoittaa puolueen olevan valmis lähtemään vaikka vaaleihin uudistuksen kanssa.

Sikäli on annettava tunnustus keskustalle linjauksistaan; uudistuksen merkitys kansalaisten kannalta tarkasteltuna ja kansalaisten puheoikeus vaalien yhteydessä itseään oleellisesti koskevassa asiassa ovat ehdottomasti tavoittelemisen arvoisia.
Lankian lausumaan näyttää kuitenkin sisältyvän peitelty uhkaus: jos periaate ei kelpaa hallituskumppaneille, niin jätetään asia kansalaisten vaaleissa arvioitavaksi.
Eikö näin pitäisi jo perustuslainkin nojalla olla, ja ovatko keskustan hallituskumppanit haluttomia antamaan asiaa kansalaisten arvioitavaksi?

Ainakin tuo antaa pohjaa arvioida myös muiden kansalaisiin ja kansakuntaan merkittävästi vaikuttavien ratkaisujen päätöksentekoa. Ajankohtaisina esimerkkeinä EU-perustuslain - sen, joka ei voi esitetyssä muodossa tulla voimaan - ratifiointi ja NATO-liitos tai -yhteistyö. Ensiksi mainitun osalta hallitus suorasanaisesti ja sitä myötäilevä kokoomus ovat torjuneet kansalaisten oikeuden lausua mielipiteensä kansanäänestyksessä. Jälkimmäisen osalta kansalaiskeskustelu vaalien alla tukahdutettiin "ennenaikaisena". Se tuli ajankohtaiseksi heti vaalien jälkeen; päättäjämme eivät ilmeisesti kyenneet ennakoimaan tilanteen "nopeaa muuttumista". Onko n. 3 kuukauden aikajänne liian pitkä päättäjillemme vai heidän neuvonantajilleen?

Perutuslain mukaan ylin valtiovalta kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta.
Ketä valtiopäiville kokoontuva eduskunta ja sen yksittäiset kansanedustajat edustavatkaan ja kenen valtaa he käyttävätkään, jos kansalaisiin ja kansakuntaan merkittävästi vaikuttavia ratkaisuja ei haluta antaa ylimmän valtiovallan arvioitavaksi?