Talouskurimuksessa kipuileva Jyväskylä säästää saneeraamalla koulutoimen lain vaatimalle minimitasolle, viipaloimalla lastenhoidon kuntalisän ja pistämällä lähikirjastot lahtipenkkiin; kirjastotoimen säästötavoite tälle vuodelle on 185.000 euroa. Nyt vanhuuspalvelu viestittää, ettei nykyistä palvelutasoa pystytä säilyttämään.
Jos rahaa ei ole, niin noinhan on pakko tehdä. Mutta mitä tekee kaupunginhallitus?
Se mm. päätti hakea kulttuuripääkaupungiksi ja sijoitti hakemuksen valmisteluun 10.000 euroa ja antoi valtuustolle tiedoksiannon, että hankkeeseen tarvitaan myöhemmin 4 miljoonaa. Seuraavaksi se poisti korvamerkin valtuuston 80.000 euron lisämäärärahasta lähikirjastojen säilyttämiseksi ja määräsi lautakunnan päättämään kirjastoverkon supistamisesta. Ehkä nuokin rahat tarvitaan kulttuuripääkaupunkihankkeen hakemusvaiheen menoihin, jos edes riittävät.

Uusimmat mausteet Jyväskylän säästösoppaan lisäsi liikuntalautakunta kokouksessaan 19.4. Liikuntatoimenjohtaja Pekka Sihvosen esityksestä lautakunta päätti esittää käyttökieltoon rapistuneen hyppyrimäen kunnostamista talvikäyttöön 650.000 eurolla; vuotuiset hoitokulut olisivat n. 50.000 euroa.
Matti Nykäsen mukaan nimetyn mäen kunnostamista puoltamaan marssitettiinkin joukko entisiä mäkihyppääjiä ja valmentajia. Esimerkiksi Matti Nykänen perusteli kunnostamista sillä, että se on omistettu hänelle, joten sitä ei saa purkaa. Jos mäki tosiaan on siirretty Nykäsen hallintaan, niin hän varmaan myös kunnostaa mäkensä.
Vasemmistoliiton Lasse Kurittu oli Sihvosen kanssa erimieltä. Hänen tietojensa mukaan K-90 ja K-64 mäissä ei ole ollut esittelijän ilmoittamaa 29 käyttäjää, vaan 10 ja niistäkin ison mäen käyttäjiä vain kuusi. Heistä jyväskyläläisiä seuroja edustavia neljä. Vastaehdotuksessaan Kurittu esitti lausumaa, että mäen museointi ei kuulu liikuntatoimen alaan ja purkamiseen liikuntatoimella ei ole määrärahoja. Ehdotus kaatui kokoomuksen ja SDP:n äänin 8 - 5.
On ainakin mahdollista, että lautakunnan SDP:läiset Juha Hjelt, Kauko IsomäkiAnu Lehtonen ja Hanna Pilke sekä kokoomuksen Marja Mustikkamaa, Tarja Mäki-Punto ja Jussi Viljanen ovat saaneet kaupunginjohtaja Markku Andersonilta (kok) ja hallituksen puheenjohtaja Veijo Koskiselta (sdp) ohjeet kunnostuspäätökselle; asia selvinnee kun hallitus ratkaisee lautakunnan päätöksen ottamisen itselleen. Mutta kuka oli SKP:n Vesa Lankisen kuiskaaja? Uskallan epäillä, ettei se ollut ainakaan SKP:n voimanainen Riitta Tynjä. Sekin selvinnee aikanaan.