Valtioneuvoston selonteon VNS 6/2005 käsittely jatkuu suuressa valiokunnassa asiantuntijakuulemisilla. Ainakin osa valiokunnan jäsenistä on jo suoritettujen kuulemisten perusteella valmis esittämään ratifiointiprosessin jatkamista. Tähän mennessä valiokunta on kuullut asiantuntijoina mm. EU-perustuslain laatineessa tulevaisuuskonventissa pääministeri Paavo Lipposta edustanutta Teija Tiilikaista ja laajenemiskomissaari Olli Rehniä.
Kotimaan politiikkaan come backiä yrittävä Paavo Väyrynen puolestaan pitää Lapin Kansassa julkaistussa kolumnissaan uskomattomana esitystä ratifioida sopimus, joka tiedetään ettei voi tulla voimaan. Ainakin siltä osin Väyrynen on oikeassa, että kyseinen sopimus kuoli Ranskan ja Hollannin kielteisillä kansanäänestyksillä, niissä se ei voi tulla voimaan. Lisäksi ratifioinnin määräaika päättyy lokakuun lopussa.

EU-perustulain reinkarnaation johtavaksi esirukoilijaksi ryhtyi Helsingin Sanomissa haastateltu keskustan Antti Kaikkonen. Hän toivoo nopeutettua vahvistamista vielä kevään aikana: ratifioinnista olisi hänen mukaansa hyötyä Suomen heinäkuussa alkavalle puheenjohtajakaudelle. Keskustan eduskuntaryhmä ei kuulemma ole käsitellyt asiaa, mutta uskoo keskustalaisten selvän enemmistön valiokunnassa olevan hankkeen takana. Myös pääministeri Matti Vanhanen on luvannut hallituksen olevan ainakin harkitsemaan ehdotusta.
Ratifioinnin kannattajaksi ovat jo aiemmin ilmoittautuneet ainakin tulevaisuuskonventissa perustuslain muotoiluun osallistunut SDP:n Kimmo Kiljunen ja suuren valiokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Jari Vilén. Edustajien käsitys kansan harkintakyvystä on ilmeisesti skeptinen, koska Arja Alhon lakialoitteesta LA 11/2005 kansanäänestyksen järjestämisestä ei löydy Kaikkosen, Kiljusen tai Vilénin allekirjoitusta. Odotan kiinnostuneena heidän käsitystään kansan harkintakyvystä valita kelvolliset edustajansa mm. EU-perustuslaista päättämään.