Palautteena blogimerkintääni 24.3.06 "Inhimillinen erehdys?????" sain tiedon yksityishenkilön käräjätuomaria vastaan Turun hovioikeudessa nostamasta virkarikoskanteesta, jossa oikeus kieltäytyi järjestämästä pääkäsittelyä kantajan nimeämien todistajien kuulemiseksi. Perusteluksi TuHo ilmoitti, että se vaarantaisi tuomarin oikeusturvan.
Aika näyttää, onko myös KKO samaa mieltä.

Helsingin entinen syyttäjä Ritva Santavuori kommentoi aikoinaan erästä Vaasan hovioikeuden ratkaisua: "Ovatko tuomarit ollenkaan tästä maailmasta?"
Noinkin rutakka kannanotto vaiettiin valtamafian sylikoiriksi oloutuneissa tiedotusvälineissä kuoliaaksi; vain Perussuomalainen-lehti julkaisi sen numerossaan 3/2001. Lehden numerossa 10/2001 Raimo Visbacka vuorostaan suomi raskaalla kädellä silloista KKO:n presidentti Olavi Heinosta, joka oli Kaleva-lehden haastattelussaan panetellut oikeusturvaansa laillisin keinoin sinnikkäästi perääviä pahimman tyypin ammattivalittajiksi. Oikeudenkäymiskaaren 13:7 §:n 3.mom. mukaan tuomari ei saisi olla asenteellinen; ainakaan Heinosen kohdalla säädös ei näytä olleen voimassa.

Edellä olevan perusteella voin omasta puolestani vakuuttaa vastauksena Santavuorelle, että eivät ainakaan kaikki ole. Yksikin kelvoton tuomari pitäisi olla oikeuslaitokselle itselleen liikaa, mutta etenkin ylemmistä oikeusasteista niitä kelvollisia joutuu etsimällä etsimään.
Vaasalaisten lisäksi myös Turun hovioikeuden tuomarit ovat aikaisemminkin kunnostautuneet "toiselta planeetalta" olevien tuomioiden tekijöinä. Esimerkiksi lastenlääkäri Ritva Salusen hurjaa törkeämpää **) kohtelua Tampereen käräjäoikeudessa koskeneen kantelun TuHo:n laamanni Pentti Liesivuori ja hon Pentti Kajanen ja Sirpa Saarnilehto hylkäsivät viskaali Kaarlo Mikkolan esityksestä kiistämällä käräjäoikeuden tehneen päätöksen, joka on merkitty oikeuden pöytäkirjaan. Kt Anja Aulomaan ja Riitta Puhakan riidattoman virkarikoksen noin häikäilemättömän peittämisen ideana oli, että kyseinen pöytäkirja oli määrätty salassapidettäväksi. Myös KKO yhtyi TuHo:n kantaan.
Periaatteessa minut pitäisi asettaa syytteeseen salassapidettäväksi määrätyn tiedon julkaisemisesta, mutta vaikeaa se näyttää olevan, kun samalla pitäisi vahvistaa minun julkaisseen tietoa, jonka paikkansapitävyyden tuomioistuin on kiistänyt.

**) Tuomioistuinten lukuisat ratkaisut ovat antaneet aiheen laajentaa tavanomaista "lievä - tavallinen - törkeä" -luokitusta, uusilla luokilla: "törkeää hurjempi - hurja - hurjaa törkeämpi".