Erkki Tuomioja paheksuu blogissaan UPM:n massairtisanomisia ihmetellen Suomessa vallitsevaa ilmapiiriä, että kaikki on kaupan. Omasta puolestaan Erkki ilmoittaa äänestävänsä lompakollaan - tai tarkemmin sanottuna osakesalkullaan - irtisanomisia vastaan myymällä UPM-osakkeensa.
Jalo ajatus, mutta sivutuotteena päätös tuottaa Erkille kohtuullisen tilin: hänen osakesalkkunsa arvo kohosi irtisanomisilmoituksen vauhdittamana n. 10.000 eurolla.

Eräänä kummajaisena voidaan pitää sitäkin, että valtioneuvoston jäsenen selvityksessä sidonnaisuuksistaan Erkki on ilmoittanut omistavansa vajaat 3.300 UPM-Kymmenen osaketta. Ilmoituksensa mukaan hän on pysyttäytynyt vanhassa "perinnöksi saamassaan" omistuksessa. Todellisuudessa Erkin UPM-salkku oli kasvanut kaksinkertaiseksi vuoden 2003 rahastoannissa.
Erkin mukaan kyse oli "inhimillisestä erehdyksestä", koska hän ei ollut käynyt kauppaa UPM:n osakkeilla. Siten rahastoannin jääminen huomioimatta oli kuulemma vahinko. Erkiltä taisi vahingossa jäädä huomioimatta sekin, että UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ilmoitti jo tammikuun lopussa tehtaiden sulkemisesta ja irtisanomisista. Niiden laajuudesta ei vielä tuolloin ollut tietoa, joten pörssikään ei sanottavammin reagoinut. Erkki olisi jo tuolloin voinut ilmaista protestinsa koville markkinavoimille, mutta silloin olisi 10.000 euron kipurahat jääneet saamatta.
Halpoja olivat kuitenkin Erkin joulusilakat toimitusjohtaja Pesosen eväitten rinnalla. Hän kuittasi viime vuonna yhtiöltä palkkana, palkkioina ym. kulu- ja kalukorvauksina yli miljoona euroa.
Ymmärrettävästi UPM:n oli ryhdyttävä toimenpiteisiin henkilöstömenojensa supistamiseksi.