Transparency International on vuosittaisissa raporteissaan rankannut Suomen toistuvasti maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi. Uusimmassa raportissaan järjestö toteaa, ettei Suomessa ainakaan laajasti ilmene suoranaista rahalla lahjontaa, mutta kiinnittää huomiota lisääntyneeseen kartellisoitumiseen. Esimerkkeinä mainitaan UPM:n ja metsäteollisuuden hintakartellitutkimukset ja Outokummun kartellisakot. Samoin suomalaisyhtiöitten sekaantumiset lahjontaan Venäjän ja Baltian kauppasuhteissaan.
Ei ollut yllätys, että etusivun levyisten otsikoitten sijasta tuorein raportti uutisoitiin vain pikkuilmoituksena lehtien sisäsivuilla. Kaikissa ei sielläkään.

Oman mainintansa TI:n raportissa saivat Suomen valtion toimet Costa Rican sairaalalaiteskandaalissa. Siinä Instrumentarium järjesteli omia vientikauppojaan Suomen valtion 32 miljoonan lainan ja korkotuen turvin. Tuen arvo kohoaa korkotasosta riippuen 5-12 miljoonaan euroon ja se maksetaan kehitysyhteistyövaroista.
Lainat ja tuen myönsi ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki.
Kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin tukiehtoihin sisältyneen vähintään 50% kotimaisuusasteen ja toimituspostien tarkoitushakuisen järjestelemisen mahdollistaneen toimitusmonopolin Instrumentariumille tytäryhtiöineen; vertailututkimuksessa todettiin ylihinnoittelua olleen jopa 80%. Myös selvää setelirahaa siirtyi mm. asennusfirma Fischelille välityspalkkiona n. 6 miljoonaa euroa sekä presidentti Rafael Calderón tileille muuten vaan runsaat puoli miljoonaa euroa. Nykyisin Calderón on entinen presidentti.
Varoja on siirretty enemmänkin epämääräisille tileille Panamaan, josta ne siirtyivät eteenpäin hanketta tukeneelle paikalliselle eliitille.

Aiemmin lähinnä tavanomaista nk. "puhtaana kädestä" -korruptiota tutkinut TI on päässyt jyvälle suomalaisesta "hyvä veli" -korruptiosta. Rahalla ei saa ostetuksi suosituimmuusasemaa, pitää omata oikeat suhteet. Eikä hyvä-veli -korruptiossa aina raha vaihdakaan omistajaa, palvelus korvataan vastapalveluksella, jonka taloudellinen arvo saattaa olla huomattava. Esimerkiksi arvokiinteistö tai -huoneisto poikkeuksellisen edullisesti; tai nousujohteinen urakehitys.

Siitä tulikin mieleen: linnarauha poliittisten valtiosihteerien ympärillä on murenemassa, kun oikeusministeri Leena Luhtanen hakee kovapalkkaista EU-avustajaa; paikalle on tyrkyllä ainakin SDP:n eduskuntaryhmän kv-asioitten sihteeri Sebastian Sass. Hänet myös valittaneen virkaan. Samoin Perttu Puro liikenneministeriön kansliapäälliköksi.

Kun ajallinen yhteys ja asian vahvistavat dokumentit puuttuvat - asioista sovitaan vain suusta-korvaan -menetelmällä - on sen toteennäyttäminen erittäin hankalaa. Tuossakin korruptiomuodossa pätee kuitenkin sääntö, että ilmaista lounasta ei ole. Järjestelmä tarvitsee siis väistämättä ulkopuolista "polttoainetta". Summien suuretessa siitä väistämättä jää enenevässä määrin jälkiä, jos ei muuten, niin kyseenalaisina tilisiirtoina. Myös tietoliikenneyhteydet ja tietojenkäsittelyjärjestelmät ohentavat järjestelmän peitettä, joten entistä useampi skandaali tulee esiin.
Hyvä-veli -verkoston purkaminen hetkessä ei ole mahdollista; liian moni on liian monelle kiitollisuudenvelassa. Siksi rohkenen uskoa, että Suomen rankkaus TI:n listalla ei tule enää nousemaan ainakaan ykkössijalle.