Vihreitten Erkki Pulliainen kiteytti parlamentarismin oleellisimman tarkoituksen kriisinhallintalain eduskuntakäsittelyssä 21.3.

Mutta, arvoisa puhemies, ruodussa täytyy olla, jotta vihreät säilyttäisivät hallituskelpoisuuden. Sehän nyt on kaikkein tärkein asia maailmassa olla hallituskelpoinen ikuisesti, ja sillä tavalla tulen uskollisena soturina painamaan nappia niin kuin puoluejohtaja ja eduskuntaryhmän johto haluaa.

Viitteitä tuosta menettelytavasta on ollut enemmän kuin tarpeeksi, aina puoluejohdon tahtoa uhmaavien - kerettiläisten(?) - erottamisuhkauksiin saakka. Sikäli rehtiä suoraselkäisyyttä Pulliaiselta, että hän eduskunnan puhujapöntöstä käsin vahvisti yleisesti tunnetun mutta häpeillen vaietun periaatteen.
Vastauspuheenvuorossaan samassa istunnossa Timo Soini muistutti Pulliaista, että hallitukseen on toinenkin tie:

Minä uskon, että jos perussuomalaiset saavat 20 kansanedustajaa, niin Heinäluoma tulee kysymään, millä Soinin hampaat saadaan hänen povitaskuunsa, eli kuinka otetaan kuolemansyleilyyn.

Eittämättä molemmat parlamentaarikot ovat oikeassa. Kyse on kuitenkin enemmän kuin vivahde-erosta, eli hamutaanko valtaa kansalaisten tuella vaalien kautta vai kansalaisten tahdon ohi nöyristelemällä kulloisillekin vallanpitäjille.
Vihreät ovat näköjään valinneet jälkimmäisen tien. Olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että he eivät tulevissa vaaleissa ainakaan kovin suureen ääneen esittele periaatettaan kansalaisille.
Asiaa kannattaa tarkastella toiseltakin puolelta: Hallitus käyttää valtaa vain eduskunnan suostumuksella. Siksi voisi odottaa hallitukselta nöyryyttä eduskunnan edessä. Valtarakenteet ovat selvästikin kääntyneet ylösalaisin, jos eduskunta näkeekin tarpeelliseksi olla nöyrä hallitukselle.