Valtioneuvoston veteraanipolitiikan linjauksissa vuosille 2004-2007 painotetaan keski-iältään jo 83-vuotiaitten veteraanien mahdollisuuksia itsenäiseen selviytymiseen omassa kodissaan mahdollisimman pitkään:

"Avainkysymyksiä ovat rintamaveteraaneille tarjottava mahdollisuus säännölliseen vuosittaiseen kuntoutukseen ja sotainvalidien avopalvelujen kehittäminen."

Hallituksen linjaus näyttäisi yhtenevältä Olli Nepposen lakialoitteen LA 50/2003 kanssa. Sillä esitetään veteraanien oikeutta vuosittaiseen kuntoutukseen lakisääteiseksi, mutta se seisoo valiokunnassa odottamassa sosiaali- ja terveysministeriön lausuntoa. Ministeriö on harkinnut ja ehkäpä jo muotoillutkin lausuntoaan maaliskuusta 2004 lähtien.
Nepposen aloitteessa on 120 allekirjoittajaa, eli eduskunnan selvä enemmistö. Samansisältöinen aloite vielä useamman allekirjoittamana oli tehty jo edellisellekin eduskunnalle, mutta sen annettiin raueta. Nyt vireillä olevan kohtalo näyttää uhkaavasti identtiseltä edeltäjänsä kanssa.
Petri Salo puolestaan viittaa viime viikolla tekemässään kirjallisessa kysymyksessä KK 98/2006 tilastoihin, joiden mukaan noin 24 % veteraaneista saa 14 vuorokautta laitoskuntoutusta vuosittain, sekä säädöksiin, joilla kuntoutusta lyhennettiin 10 päivään tarkoituksena mahdollistaa vuosittainen kuntoutus jokaiselle. Suoralla laskutoimituksella tuo lyhennys mahdollistaisi kuntoutuksen joka kolmannelle (33,6%), ja Salon laskelmien mukaan valtioneuvoston varaamat määrärahat riittäisivät joka toisen kuntouttamiseen.
Todellinen tilanne ei ole noin huono, se on paljon huonompi: valtion budjetissa veteraanien kuntoutuksen määrärahoja leikattiin 5,5 miljoonaa euroa.

Aikoinaan hallitusohjemaa moitittiin selvien tavoitteiden välttämisestä ja ongelmakysymysten laajasta piilottamisesta myöhemmin tehtävien selvitysten taakse, suomeksi sanottuna linjattomuudesta. Silloinen kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä - juristi koulutukseltaan - arvioi hallituksen antaneen uuden sisällön käsitteelle "selvitystila". Nyt hallitus luo uutta käsitesisältöä myös aforismille "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". Veteraanikannanottojensa ja tekojensa perusteella hallitus on päätynyt tulokseen, että "kauan jahkailtu on lähes tehty" - tai ainakin siinä määrin, että hallituksen ohjelman on katsottava toteutuneen.
Halvalla menee, mutta ketä hallitus kyyditsee?