Kvartaalitalouden uusimpana ilmentymänä Fortum ilmoitti maksavansa osinkoina lähes miljardi euroa. Ei se ole tyhjästä ilmestynyttä rahaa, vaan sähkön kuluttajilta ylihinnoittelulla kerättyjä euroja. Keskimäärin tuo tekee 200 euroa jokaista suomalaista kohti, nelihenkiseltä perheeltä siis 800 euroa. Vuodessa!
Eikä siltä välty sähköntoimittajaakaan vaihtamalla, sillä kuluttajien maksettavaksi kiertyy myös sähköä käyttävien yritysten laskutukseen sisältyvä sähkönkäyttö. Jopa maitopurkkiin ja parturilaskuun sisältyy osuus Fortumin voitosta.

Osinkojen maksuun voi käyttää vain yhtiö vapaita pääomia, liikevoittoa. Kyllä sillä jaettavaa syntyykin, kun joka kolmas laskutettu euro on voittoa, kuten Fortumilla on ollut. Fortumin tapauksessa sen keräämistä on helpottanut määräävä markkina-asema; yhtiö on sen turvin pystynyt manipuloimaan sähköpörssin hintatasoa. Sitähän tj Mikael Lilius tarkoitti optiolausunnollaan, että osakekurssi perustuu yhtiön "onnistuneisiin operaatioihin ostaa markkinoilta hintaturvaa". Melkoisen sofistikoitunut selitys kilpailunrajoittamislain tarkoittamalle hintamanipulaatiolle!
Tuolla hulvattomalla osingonjaolla tuetaan myös Fortumin osakkeiden korkeita pörssikursseja, niitä, mistä ne öykkärioptiotkin syntyivät. Niistä käydystä välikysymyskeskustelusta kirjoitin merkinnässäni 21.11.05.

Nyt yhtiön johto esittää ruhtinaallista palkkiota - tuplajättipotti optioihin verrattuna - nuo optiot tuottaneille osakkeenostajille. Tuollainen sovellus "vuoroin vieraissa" -periaatteesta tällä kertaa. Kelpaa varmaan enemmistöomistaja Suomen valtiollekin; valtion tili on jokseenkin tarkkaan yhtiön johtajien optiopotin suuruinen..
Ehkä kapeammankin näköalan omaavat "talousgurut" ymmärtävät jo, mistä pussista ne optiot ja osingot maksetaankaan.