MTV3:n 45-minuuttia kertoi, että Lahden kaupungille terveyspalveluja myynyt yksityinen MedOne-yhtiöt teki sievoisen tilin. Jopa niin rutakan, että lakisääteistä tilinpäätösilmoitustakin jouduttiin hakemaan siltä haastemiehen avustuksella. Kaupparekisterin uhkasakosta yhtiö pyrki pääsemään eroon jättämällä ilmoituskirjeen vastaanottamatta.
Tilinpäätös paljasti, että 36,2 miljoonan liikevaihdosta kertyi voittoa 5,7 miljoonaa, runsaat 15%. Sijoitetun pääoman tuotto kasvoi vuodessa 38%:sta 114%:iin, eli yhtiö tuotti omistajiensa sijoituksen takaisin runsaassa 10 kuukaudessa.

Uutisen toinen puoli jäi kuitenkin täysin huomioimatta:
yrityksen palvelukset olivat sievoisesta voitostaan huolimatta vastaavaa kunnan järjestämää palvelua halvempaa. Siksi kunta oli palvelut yksityiseltä yhtiöltä tilannutkin.
Pitää siis kysyä, eikö julkinen palvelun tuottaminen ollutkaan yhtä tuottoisaa, vai oliko se kustannustehotonta? Ja jos se oli kustannustehotonta, niin missä toiminnoissa julkinen palvelu erityisesti haaskasi resursseja?
Vastauksista saattaisi löytyä se kaivattu viisasten kivi vaihtoehdoksi nykytrendiksi muodostuneelle palvelujen supistamiselle.