Islamilaisissa maissa kuuman vastaan vastaanoton saaneet pilapiirrokset julkaissut tanskalainen Jyllands Posten on saanut journalismin palkinnon. "Kuuma" on tuossa yhteydessä ymmärrettävä myös konkreettisimmassa muodossaan: muutama lähetystö leimahti palamaan.
Palkintoa perusteltiin peräänantamattomalla sanavapauden puolustamisella.

Vaikka sanavapaus nk. länsimaisissa sivistysvaltioissa on aiheellisesti korostetun turvattu, niin ei sen alle sentään mitä tahansa "sanavapautta" voi sijoittaa, ja vieläpä palkita.
Ennen palkitsemista olisi ehkä kannattanut miettiä, mikä mahtoi olla noitten pilapiirrosten tekijöiden ja julkaisijoiden motiivi teolleen; kohtuullisesti arvioiden sillä voidaan olettaa pyrityn johonkin. Ainakin he etukäteen tiesivät niiden ärsyttävän islaminuskoiset. Vai joko Salman Rushdie on päässyt unohtumaan?
Jos piirtäjien ja piirrosten julkaisijoitten tarkoituksena oli vain ärsyttää tai peräti raivostuttaa muslimit, niin mihin he sillä pyrkivät? Vai onko omasta poikkeavan maailmankuvan omaavien pilkkaaminen ja ärsyttäminen itseisarvo, suorastaan hyve? Kovin omituiselta tuntuu ainakin korottaa se palkitsemisen arvoiseksi journalistiseksi teoksi.
Ei pitäisi provosoitua vaikka provosoidaankin! Jos joku kuitenkin provosoituu, niin tuskin häntä episodin varsinaiseksi konnaksi voi väittää; "kaikki alkoi siitä kun tuo löi takaisin".

Kyllä pilapiirrosten julkaisijoilla varmasti oli tiedossaan, että muslimeille kuvilla on aivan erilainen asema kuin nk. länsimaisissa sivilisaatioissa, erityisesti heidän pyhinä pitämillään kuvilla. Jos ei ollut, niin ei uskoisi tuollaisen sivistysaukon olevan ainakaan palkitsemisen arvoinen. Minä näe myös uskonnollisen erilaisuuden hyväksymisen merkittäväksi osaksi nk. länsimaista sivistystä; Suomessahan uskonvapaus pyhyyskäsityksineen on jopa perustuslaissa turvattu subjektiivinen oikeus. Tuossa suhteessa tanskalaisten journalistien käsitys näyttää poikkeavan ratkaisevasti minun arvomaailmastani. Heille uskonnollinen erilaisuus näyttää olevan vähintään pilkanteon arvoinen ja sen pilkkaaminen palkittavaa. Toivottavasti sillä ei kuitenkaan tarkoiteta muslimien laajempaakin syrjimistä, sillä sellaisesta ainakin minulle tulee mieleen eräs saksalainen rodunjalostaja n. 60 vuoden takaa.