Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi on pahoittanut mielensä siitä, että presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen ovat keskenään sopineet, kumpi edustaa Suomea tietyissä EU-kokouksissa. Sasi huomauttaa, että presidentti ja pääministeri eivät voi sopia perustuslain yli ja että sopimisista tulisi siksi luopua. Sasi viittaa perustuslain määräykseen, että pääministeri edustaa Suomea EU-huippukokouksissa.
Vajaa 10 vuotta sitten edustuskysymys ratkaistiin presidentti Martti Ahtisaaren ja pääministeri Paavo Lipposen välillä siten, että presidentti ilmoittaa koska hän osallistuu kokoukseen; syntyi kahden lautasen politiikaksi nimetty menettelytapa. Tuo järjestely sopi silloin sekä Lipposelle että PeV:n puheenjohtaja Kimmo Sasille. Sen jälkeen perustuslaki uudistettiin, mutta uudessakin laissa ulko- ja turvallisuuspolitiikka jäi presidentin toimivaltaan, EU-asiat pääministerille. Menettelytapaa on jatkettu Ahtisaaren ja Lipposen jälkeenkin ilman mainittavampia kiistoja.

Mikä siis on muuttunut?
Vastaus löytyy Sasin omasta kommentista: hän myöntää, että perustuslain rikkomiseen ei ole syyllistytty, mutta kiukuttelee sopimisella luotua mielikuvaa, että presidentti olisi merkittävä toimija myös EU-asioissa. Perustuslaissa presidentille kuuluvan ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimivaltasuhteista hän ei mainitse mitään.
Ratkaiseva muutos on EU-perutuslaki, jossa yhteinen ulko- ja puolustuspolitiikka olisi siirretty yksinoikeudella ja kaikilta osiltaan EU:lle. Tuo klausuuli oli ilmi selvästi myös kriisinhallintalain kiistaan taustalla. Se olisi mitätöinyt Suomen perutuslain määräyksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan valtaoikeuksista, ja mitätöimiseen olisi riittänyt perutuslakivaliokunnan (poliittinen) päätös EU-päätösvallan ensisijaisuudesta. Sasin johtama valiokunta olisi päässyt kansakunnan kaapin päälle - ilman valitusoikeutta.
EU-perustuslakin hylättiin, mutta kuollutta hevosta edelleen yritetään piiskata liikkeelle. Sasi pyrkii omilla tulkinnoillaan edesauttamaan ratifiointia ainakin siltä osin, että Suomen perustuslain tulkintoihin ei hyväksytä mitään, joka mahdollisesti voisi muodostaa ristiriidan myöhemmin ratifioitavan EU-perustuslain kanssa. Sasi on kovin ohkaisilla jäillä, jos hän muodostaa tulkintojaan ikään kuin EU-perustuslaki olisi jo voimassa.