Pääministeri Matti Vanhanen vakuutti eilisessä TV:n vaalitentissä, että NATO-liitoksesta järjestetään kansanäänestys. Siihen, tuleeko liittyminen ajankohtaiseksi jo tulevalla presidenttikaudella vai ei, hän ei suostunut sanomaan yhtään mitään.

Vaalitentissä 21.12. Vanhanen vahvisti, että EU-perustuslain turvalausekkeessa päätös Suomen liittymisestä NATO:on luovutetaan suvereenisesti Eurooppaneuvostolle, eli huippukokoukselle. Hän vielä korosti, että olemme vahvasti sitoutuneet siihen. Siinä ei eduskunnallakaan ole mitään sanansijaa enää, saati sitten neuvoa-antavilla kansanäänestyksillä.
Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä hallituksen selonteko perustuslakisopimuksesta toivomuksella, että eduskunta antaisi valtuudet ratifioida sopimuksen jo kevään aikana. Samalla turvalausekkeen mukaisesti eduskunta luovuttaisi valtuudet Suomen liittymisestä NATO:on Eurooppaneuvostolle.

Kumpaa Matti Vanhasta meidän pitäisi uskoa?
Onhan tuossa jo kaksi viikkoa aikaeroa ja vuoden vaihtuminenkin, joten mieli on ehtinyt muuttua pariinkin kertaan. Kuinka monesti ja perusteellisesti se ehtiikään muuttua kuuden vuoden aikana.
Nizzan sopimuskin on Vanhasen mukaan muuttunut jo paljonkin siitä, mistä Maastrichtissa 1994 sovittiin, mutta nyt olisi muutettu vain niin "vähän", että ylintä valtiovaltaa käyttävältä kansalta ei ollut syytä kysyä yhtään mitään. Tuo "vähän" olisi vienyt mm. presidentiltä perustuslaissa säädetyn ylipäällikkyyden ja Suomen päätäntävallan liittymisestään NATO:on.
Vai oliko Vanhasen vastaukset sitä Anneli Jäätteenmäen tunnetuksi tekemää "niin rehellinen kuin osaan" -periaatetta, jota Olavi Ala-Nissilä eduskunnassa selvitti Liisa Hyssälän kansaneläkelausuntojen osalta, että "ei niitä vaalimainoksia kannata täällä lukea"?