Suomalaisten enemmistö vastustaa EU:n syvenemistä ja laajenemista sekä NATO-liitosta. Niitä vastustavaa Timo Soinia vastustetaan sillä perusteella, että "hän ei voi voittaa vaaleissa".
Olenko ollut koko ikäni väärässä, kun olen kuvitellut vaalissa valittavan päättäviin elimiin edustajat ajamaan nimenomaan niitä kantoja, joita itse suosii? Ovatko vaalit sittenkin vedonlyöntiä, jossa yritetään arvata vaalin voittaja?
Jos se on vedonlyöntiä, niin mikä on oikein äänestäneitten voittopotti? Muuttuuko vääriä kantoja edustava valittu itselle mieluisien kantojen ajajaksi, vai saako voittonsa rahana tai "kahvipaketteina"?

Viimeiset 15 vuotta - ja koko EU:ssa oloaika - on osoittanut sen, että ainakin sdp:tä, keskustaa ja kokoomusta äänestäneitten työttömien, pienituloisten ja eläkeläisten sekä pk-yrittäjien joukolla voittokerroin on ollut negatiivinen. Jack-Pot on mennyt ökyrikkaille, pörssikeinottelijoille, optio-saalistajille ... ja muut voitot yleisemmin suurituloisille ja yhteiskunnan eliitille.
Luja usko ja periksiantamattomuus ovat ihailtavia luonteenpiirteitä. Ehkä jo näiden vaalien jälkeen Halosta, Niinistöä tai Vanhasta äänestävä EU:n laajenemista ja syvenemistä sekä NATO-liitosta vastustava äänestäjä saa kauan kaipaamansa vedonlyöntivoiton.
Ja vaikka niin ei kävisikään, voi ainakin lohduttautua moraalisella voitolla: onnistui veikkaamaan voittajahevosta. Siitä ilosta EU:n syveneminen ja laajeneminen sekä NATO-liitoksen hinta on halpa?
Periaatteita myytävänä - eikä maksa paljoa!