Puhemies Paavo Lipponen astui esiin tukemaan Tarja Halosta uutuuttaan hohtavalla NATO-kannallaan. Nyt hän arvosteli vastaehdokas Sauli Niinistöä liiallisesta NATO-myönteisyydestä. Vielä pari vuotta sitten hän kyseli, että mitä vikaa NATO:ssa on ja tuskaili Suomessa valinnutta mielialaa nähdä NATO melkein ilmestyskirjan petona. "On vain ajan kysymys, koska Suomi liittyy NATO:on", ennusti vanha-Lipponen Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdelle antamassaan haastattelussa.
Uudistuneen Lipposen kannanotto hämmentää myös viime eduskuntavaalien kuuman perunan, Irak-skandaalin ja Lipposen siinä yhteydessä mahdollisesti antamien koalitiolupausten vuoksi. Jos Lipponen jo tuolloin vierasti NATO:a, niin mistä tuo Suomessa ainutlaatuiseen pääministerin pikaeroon saakka johtanut kiista oikein syntyi?
Lipposen noin jyrkkä kannanmuutos saattaisi selittyä korkealla vaalikuumeella, ehkä sekin saattaa - pahaksi päästyään - aiheuttaa hourailua.

Sikäli Lipponen on oikeassa, että Sauli Niinistö on avoimesti liputtanut "eurooppalaisemman" NATO:n puolesta. Niinistön mukaan asia tulee arvioitavaksi kun NATO seuraavan kerran vuonna 2008 ottaa uusia jäseniä.
Mutta hänen moitteensa kohdistuvat yhtä lailla myös SDP:n ehdokkaaseen Tarja Haloseen. Ainakin 21.12. Parolassa pidetyssä vaalipaneelissa Halonen puolusti jämäkästi NATO-optiota, muistutti jopa Niinistöä siitä, että Suomi on itse antanut itselleen tuon option. Aiemmissa keskusteluissa hän vahvisti täsmällisen aikataulunkin tuon option mahdolliselle lunastamiselle: puolustuspoliittinen selonteko vuonna 2007. Sen aikataulu sopii hyvin yhteen pääministerin ja presidentin voimakkaasti puolustamiin harjoituksiin nopean toiminnan NRF-joukkojen kanssa ja vuoden 2008 laajenemiskierrokseen.
Pitäisikö siis vastustaa Suomea NATO:n varjelukseen vuonna 2008 saattelevaa ehdokasta vai Suomea NATO:n varjelukseen vuonna 2008 saattelevaa ehdokasta? Ensiksi mainittu on Sauli Niinistö ja jälkimmäinen Tarja Halonen. Vai oliko se toisin päin...