Lohjan johtava kihlakunnansyyttäjä Ahti Hirvonen sai Jarmo Rautakoskelta ja Jorma Äijäseltä moitteet huolimattomuudesta virantoimituksessa.
Valtionsyyttäjät (-syyttämättäjättäjät?) puuttuivat Hirvosen toimiin jutussa, joka koski mahdollisena petoksena tutkittuja maarakennusyrittäjän keväällä 2004 maksamatta jättämiä aliurakoitsijan laskuja. Syyteharkintavaiheessa Hirvonen moitti poliisia puutteellisesta tutkinnasta ja määräsi suoritettavaksi lisätutkinnan. Sen aikana hän tuli toisiin aatoksiin ja päätti olla nostamatta syytettä sekä määräsi tutkinnan keskeytettäväksi. Perusteluksi Hirvonen ilmoitti, ettei asia saisi viranomaiskäsittelyssä viivästyä enempää.
Uusi käänne aiheutti poliisissa hämmennystä, olihan nyt syyttämättä jättämiseen päätynyt syyttäjä moittinut sitä tutkinnan puutteellisuudesta. Eikö moite ollutkaan aiheellinen, kun lisätutkintaa pidettiinkin tarpeettomana?

Ehkäpä syyttäjä on muuta kautta kuin esitutkinnasta saanut jotakin asiaan liittyvää selvitystä, joka on ratkaisevasti vaikuttanut tapauksen arviointiin. Siinä tapauksessa voisi kuvitella syyttäjän ilmoittaneen saamastaan uudesta selvityksestä. Ainakin tasapuolisuus edellyttäisi, että epäillyn vastapuolikin saa käyttöönsä saman aineiston, joka on ollut syyttäjän käytettävissä.
Nyt noudatettu menettely antaa perustellun syyn vähintään epäillä, että Hirvosen uuteen arvioon johtaneet syyt eivät kestä juridista tarkastelua. Siinä tapauksessa Hirvonen on käyttänyt virka-asemaansa väärin ja anastanut tuomioistuimelle kuuluvan harkintavallan. Tutkinnan pitkittyminenhän ei ole rikosvastuusta vapauttava peruste, vaikka sitä yleisesti käytetäänkin sen välineenä - syyteoikeus vanhennetaan pitkittämällä tukintaa.
Valtionsyyttäjillä olisi tuossakin tapauksessa ollut aihetta moitteita järeämpiinkin toimenpiteisiin. Vähimmäisvaatimuksena voitaneen pitää asianmukaista selvittämistä, mitkä seikat todellisuudessa johtivat johtavan kihlakunnansyyttäjän mielenmuutokseen. Toistaiseksi julkisuuteen tulleitten seikkojen perusteella ei lahjontaakaan ole poissuljettu.