NATO:n nopeantoiminnan joukkojen keitos kuumenee entisestään. Jopa siinä määrin, että sille ei löydy syöjiä. Ei sille löydy oikeastaan keittäjiäkään. Tarja Halonen muistaa käsittelyn avoimeksi ja asiasta puhutun useampaankin otteeseen valiokunnissa, ja Matti Vanhanen tietää asian jo vanhastaan kaikille tutuksi.

Tämänpäiväisessä TV4:n vaalitentissä ilmeni, että keiton aineksiakaan ei tunnuta tietävän.
Onko - pääesikunnan joulukuisen tiedotteen mukaan - asia jo toteutusvaiheessa, jossa enää virallinen kutsua ja päätös on tekemättä, vai onko siihen vasta lupauduttu tai sitouduttu, kuten moderni termi kuuluu?
Matti Vanhanen selitti aiempia ristiriitaisia lausuntoja sillä, että on vastattu täsmälleen siihen, mitä on kysytty. Termiongelmaksi asian ymmärtänyt Henrik Lax halusi tietää, onko hankkeesta jo ilmaistu tavoite. Se vastaus jäi kuulematta, mutta Vanhanen ilmoitti muistavansa asian hyvin, koska "sitä on käsitelty valtioneuvostossa viimeksi joulukuussa".

Valtioneuvoston Viikko -julkaisusta ei löydy ainoatakaan asiakirjaa hakusanalla "NRF". Hakusanalla "Nato" löytyy vuodelta 2005 kolme merkintää, uusin viikolta 39 (julkaistu 30.9.2005). Outoa, että Vanhasen hyvin muistamaa, avoimesti käsiteltyä ja kaikille vanhastaan tuttua, käsittelyä ei ole kirjattu hallituksen toimintaa ja päätöksentekoa esittelevään julkaisuun!?
Tuossa syyskuun valtioneuvoston kokouksessa käsiteltiin Suomen osallistumista rauhanturvatyöhön Afganistanissa Naton johtamissa ISAF-joukoissa. Rauhanturvatyön on annettu ainakin ymmärtää olevan oleellisesti eri asia kuin nopean toiminnan kriisinhallinta.
Kesäkuussa, viikolla 25, valtioneuvosto käsitteli HE 268/2004 tarkoittamaa EU SOFA -asiaa, EU:n sotilasesikunnan ja EU:n muiden toimielinten käyttöön asetettujen esikuntien ja joukkojen asemaa.
Tammikuussa, viikolla 4, päätettiin jatkaa osallistumista rauhanturvaoperaatioihin mm. Länsi-Balkanilla, Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Mitä presidentin ja pääministerin selityksistä pitäisi ajatella?
Ehkä se on sitä uutta EU:sta adoptoitua avoimuutta. Tai uudistettu versio Pasasen - Kokkosen elokuvasta "Uunon muisti palaa pätkittäin".