Eduskunta työstää parhaillaan vuotuista budjettilakien sumaa. Eilen päätettiin varallisuusveron poistosta äänin 134 - 45.
Lain vaikutuksesta on kiistelty koko käsittelyn ajan eikä yhteisymmärrystä ole löytynyt edes siitä, onko helpotus 70 vai 130 miljoonaa euroa. Erimielisyyttä aiheuttaa se, että vuosi sitten varallisuusvero ammuttiin sohloksi vapauttamalla eräitä omaisuuseriä verosta, jolloin runsaan 120 Me tuotto pieneni. Nyt sohloksi kuvailtu laki voitiin poistaa kokonaan.
Erimielisyyttä on myös siitä, että sisältyikö se TUPO-sopimukseen vai ei. Neuvotteluissa se kyllä oli mukana toivomusluonteisena ehdotuksena, mutta kukaan ei ole esittänyt sopimusta, johon se olisi kirjattu. Hallituksen esitys ainakin näyttää ponnahtaneen pöydälle vasta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
Lakia puolsivat kaikki kokoomuksen, keskustan ja RKP:n edustajat kristillisten Bjarne Kalliksen ja Päivi Räsäsen tukemana.
Hylkäämisen kannalla olivat vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset ja SDP:n Jukka Roos, Tero Rönni, Saara Karhu, Marjaana Koskinen, Lauri Kähkönen, Esa Lahtela ja Reijo Laitinen sekä kristillisten Sari Essayah, Leena Rauhala, Toimi Kankaanniemi ja Kari Kärkkäinen.

Toissa päivänä köyhät kansalaiset saivat oman osuutensa, kun toimeentulotukeen sisällytetty 7% omavastuuosuus poistettiin yksimielisesti, puheitta. Sehän tuli aikoinaan lakiin SDP:n ajamana. Silloin omavastuuosuutta peruteltiin sen kannustavuudella. Joko kannusteet ovat käyneet tarpeettomiksi tai eivät ole toimineet toivotulla tavalla.
Tuliko SDP:llä aikoinaan arviointivirhe? Ainakin omavastuuosuudella saatiin sen voimassaoloaikana rahoitettua puhemiehen ja presidentin uudet panssari-Mersut. Siihen tosin olisi riittänyt omaisuusveron poistamisen myöhentäminenkin kuukaudella tai parilla.