Vihreät tuohtuivat hallituksen ratkaisusta esittää perutuslain muuttamista kriisihallintalain synnyttämän kriisin ratkaisemiseksi. Erityisesti Tuija Braxin kanta on mielenkiintoinen; Iltalehti: "Braxin mielestä nyt on unohdettu se yleisesti hyväksytty lähtökohta, että perustuslakia ei alisteta päivänpoliittisen taistelun välineeksi."

Vihreitten ja Braxin kannan ymmärtää heidän oman presidenttiehdokkaansa Heidi Hautalan vaaliteemalla poistaa presidentiltä kaikki valtaoikeudet. Se, jos mikä, on päivänpolitiikkaa.
Eilispäivän politiikkaa on muun muassa perustuslakivaliokunnan mietintö PeVM 10/1998 runsas viisi vuotta sitten voimaanastuneesta perustuslaista. Tuolloin Tuija Brax valiokunnan jäsenenä yhtyi käsitykseen, "Puolustusvoimien ylin päällikkyys liittyy läheisesti presidentin tehtäviin Suomen ulkopolitiikan johdossa muun muassa siksi, että kansainvälinen yhteistyö on lisääntynyt ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla ja siten myös puolustuspoliittiseen päätöksentekoon vaikuttavasti."
ja että ylipäällikkyys oli mahdollista siirtää presidentiltä vain valtioneuvoston esityksestä tehtävällä presidentin päätöksellä.
Uusi päivä, uudet kujeet. Nyt Tuija Brax näyttää olevan sitä mieltä, että ylipäällikkyys on siirrettävä lakisääteisesti pääministerille silloin kun sotaankutsu kuuluu EU:sta. Ilmeisesti hän jakaa muiltakin osin Heidi Hautalan käsityksen vain edustuksellisesta presidentistä.

Lisää kolumnissa PeV lakien säätäjänä