Eduskunta aloitti Ranskan ja Hollannin hylkäämästä EU-perustuslaista annetun selonteon käsittelyn 29.11. Selonteon esitellyt Pääministeri Matti Vanhanen toivoi eduskunnan antavan sille poliittisen hyväksynnän ja perusteellista keskustelua asiasta.
Mutta miksi hallitus toi asian nyt eduskunnan käsiteltäväksi selonteolla? Ratifiointihan on tehtävä erikseen eduskunnan hyväksymällä lailla, eli asia käsiteltävä uudelleen.
Ratifiointiprosessia on tarkoitus jatkaa Itävallan huippukokouksessa keväällä voimaantulon 4/5-osan hyväksynnän nojalla; 14 maata on jo hyväksynyt, 20 tarvitaan. Prosessin nopeutettu jatkaminen on myös välttämätöntä, sillä voimaantulo edellyttää hyväksyntää 29.10.2006 mennessä.

Selonteolla korvataan myös kansanäänestys - siitähän tulee käydyksi laaja keskustelu. Kansaa siis kuullaan, mutta ei kuunnella. Kansan mielipiteen kysyminen vaarantaisi koko prosessin.
Voimaansaattaminen ennen vaaleja poistaisi myös kansanedustajien suurimman ongelman: kantaa EU-perustuslakiin ei tarvitse testauttaa äänestäjillä.

Lisää Kolumnissa

Lisäys 3.12.05  Laajentumiskomissaari Olli Rehn patisteli jo Suomea ratifioimaan perustuslain pikavauhtia - jo ennen Suomen puheenjohtajakauden alkua ensi kesänä.