Hallituksen esityksessä HE 28/2005 uudeksi nuorisolaiksi on laskettu kuntien nuorisotoimen kokonaispotiksi v. 2005 n. 150 miljoonaa euroa. Siitä valtionosuudet ovat n. 4%, 6,1 M€. Valtio avustaa lisäksi valtakunnallisia ja alueellisia työpaja- ja iltapäivätoiminta- ym. hankkeita kohdennetulla 9 M€ määrärahalla kunnille. Järjestöjen yleisavustuksiin v. 2005 osoitettiin vielä erikseen 11,2 M€ .
Alle 29-vuotiata on tilastokeskuksen mukaan n. 1,9 miljoonaa (v. 2004 lopussa); potista riittäisi siis vajaa 100 euroa jokaiselle.
Lain esittelijänä on kulttuuriministeri Tanja Karpela, mutta SDP-läisten valtionvarainministerien Antti Kalliomäen ja Eero Heinäluoman ääni kuuluu ainakin rahanjaossa. Lakiesityksen mukaan lähtökohtana on yhdenvertaisuus ja että pääasiassa yhden alan opiskelua tai ammatillista järjestäytymistä edistäviä järjestöjä ei avusteta. Noista järjestöistä lakiesityksessä on erikseen mainittu Insinööriopiskelijoiden IOL ja Opettajaksi opiskelevien SOOL, mutta ei SAK-sidonnaista SAKKI ry:tä, jota Eero Heinäluoma oli aikoinaan itse perustamassa.

Ainakin kokoomuksen Hanna-Leena Hemming on iskenyt silmänsä tuohon vahvasti ideologialta tuoksahtavaan syrjintään: nykyinen jakosuhde SAKKI 340.000 euroa, IOL 1.000 euroa ja SOOL 20.000 euroa täyttää huonosti yhdenvertaisuus- ja ammatillista järjestäytymistä koskevat klausuulit.
Hanna-Leenaa kismittää erityisesti se kuinka syvään keskusta kumartaa SDP:n ja SAK:n suuntaan.
Insinöörinä (mies-) jaan Hanna-Leenan mielipiteen, vaikka esittelijä huomioon ottaen toisenlainenkin ajatus saattaisi tulla mieleen.