Valtio jakaa köyhäinapuna ylimääräistä avustusta 40 miljoonaa euroa 105 kunnalle. Kuntien määrä on suurempi ja yksittäiset avustukset pienempiä kuin edellisinä vuosina. Ylimääräistä avustusta haki yli puolet kunnista, 238 kuntaa, ja hakemusten yhteissumma oli yli 7-kertainen myönnettyyn verrattuna, 282,3 miljoonaa euroa.
Valtiontalouden ylijäämä tältä vuodelta on - pyytämättä ja yllättäen - runsaat 3 miljardia euroa.
Samanaikaisesti valtio on pakkolainannut kunnilta tilittämättä jätettyinä valtionosuuksina n. 330 miljoonaa euroa. Velalle maksettavaksi koroksi tulkittuna ylimääräiset avustukset tuntuvat melko korkeilta - vastaa n. 12% vuosikorkoa - ja jakaantuu kovin epätasaisesti saamamiehille. Esimerkiksi suurinta summaa, 1,7 miljardia hakenut Vantaa jää täysin ilman jako-osuutta.
Ehkä valtion olisi ylimääräisten avustusten jakamisen sijasta kannattavinta maksaa pakkolainaansa takaisin.
Kyse on kuitenkin paljon suuremmasta periaatteesta. Sen Eero Heinäluoma selitti eduskunnan kyselytunnilla 6.10.05: Jos valtio maksaisi nyt kompensoimatta jätettyjä valtionosuuksia, tulisi vastaava kompensaatio suorittaa tulevinakin vuosina. Eli valtio tunnustaisi velkansa.

Kuntaliitoksissa on näköjään siirrytty porkkanalinjalta keppeihin. Taipukaa tai taittukaa!
Kuntauudistukselle kaavaillun aikataulun mukaan seuraavat kuntavaalit 2008 käytäisiin jo uusien kuntien pohjalta. Käytännössä se tarkoittaisi, että päätöksiä liitoksista on ryhdyttävä nuijimaan jo vuoden sisällä. Jotenkin tulee mieleen vakavasti sairastuneen Tapio Rautavaaran tiivistelmä lääkäriltään saamasta ohjeesta: "Syökää, juokaa, naikaa. Vuosi aikaa!"