Evan vaalitentissä rohkeuttaan asettua mielipiteitten valtavirtaa vastaan korostanut pääministeri Matti Vanhanen esitti maahanmuuttajien määrän lisäämistä. Tuore tutkimus kertoo kansalaisten olevan täsmälleen päinvastaista mieltä. Kansalaiset, kelvottomat, olisivat mieluummin rajoittamassa maahanmuuttajien vastaanottamista.
Perusteluksi Vanhanen esitti uhkaavan työvoimapulan torjumista. YT-neuvotteluista ja työvoimavähennyksistä lähes päivittäin uutisia kuunnellut kansa on hämillään; mihin ne lähes 400.000 työtöntä ovat joutuneet?!
Työvoimatilastojen mukaan työllisyys on lisääntynyt n. 10.000 vuoden takaisesta luvusta. Tieto oli uutisten valossa yllättävä, mutta tarkemmin tutkittuna paikkansapitävä: päivärahalla tukityöllistettyjä oli jokseenkin tarkalleen 10.000. Työttömien määrä ei ollut vähentynyt.

Isommilla pelikentillä Englanti julkaisi aikaisemmista vuosista kutistetun ehdotuksensa EU-budjetiksi. Ensimmäisenä sen ehätti täysin mahdottomana torjumaan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso. Seuraavaksi sen torjuivat mopen osille jätetyt uudet EU-maat. Lopuksi myös muut maat sekä omasta osuudestaan tinkinyt Englanti. Ainoastaan Ranska ei ole vielä torjunut esitystä; se saa pitää entiset etunsa. Eikä Suomi, vaikka sen nettomaksut nousevatkin moninkertaiseksi. Suomi pelkää EU-mallioppilaan maineen menettämistä.
Englannin esitys on kuitenkin ovela: n. 17% kutistetussa budjetissa on kasvuvaraa; kun kovimmille vastustajille jaetaan lisäosuuksia, ne kokevat voittaneensa neuvotteluissa ja hyväksyvät budjetin, joka kasvaa viime vuodesta vain kohtuullisesti.
Suomi on tuossakin suhteessa pesty eri vesillä. Suomipoika ei keikuta venettä, eikä siis saa lisäetujakaan. Jo runsaan viikon kuluttua tiedämme kuinka paljon Suomen maksuosuus ja erityisesti nettomaksuosuus kasvavat.
Vastarannankiiskiksi heittäytymisestä voi joskus olla välitöntä taloudellista hyötyä - ainakin EU:ssa. Suosittelen!

Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi