Eduskunta kävi eilen keskustelun Fortumin optioista Vasemmistoliiton, Kristillisten ja Perussuomalaisten tekemästä välikysymyksestä. Omaisuusveron poistamisen puolesta eduskunnassa kiivaillut Bjarne Kallis ei allekirjoittanut välikysymystä, vaikka ryhmäpuheenvuorossaan myönsikin niiden kohtuuttomuuden.

Osmo Soininvaara muisteli noiden hallituksen luomien optio-ohjelmien perusteita:
"Optioiden pitäisi sitouttaa johto yritykseen, mutta miten jättitulot sitouttavat ketään, kun jättivoittojen jälkeen voi elää äveriästä elämää työtä tekemättä koko ikänsä?"

Yhtiön johtokaan ei näytä olleen kovin halukas sitoutumaan; optiot on Reijo Laitisen havaintojen mukaan pääsääntöisesti rahastettu ensimmäisessä mahdollisessa tilanteessa.
Taloudellinen riippumattomuus lisää sitoutuneisuutta?!
Kyllä vain - kunhan sitä sitoutumisella saavutettavaa taloudellista riippumattomuutta on odotettavissa entistä suurempina annoksina.

Soininvaara muistutti myös, että Mikael Lilius ei ole valtionyhtiöitten palkituin johtaja: "Ylivoimaista ennätystä pitää edelleen hallussaan Björn Wahlroos."
Ennätyksethän on tehty rikottavaksi. Liliuksella on tiettävästi myös kultainen sateenvarjo - eroon pääsee, mutta ei halvalla. Tupla-jättipotti saattaisi jo rikkoakin Wahlroosin rekordin.

Väinö Linna sen sanoi: "Aika velikultia."