Huomenna, jos Jumala suo, on hallituksen määrä vastata Fortumin optioita koskevaan välikysymykseen. Äänestykset siirtyvät perjantain istuntoon.

Välikysymyksellä perätään hallitukselta toimia kohtuullistaa Fortumin johtohenkilöiden ilmeisen aiheettomasti saamia optioetuuksia, jotka ylittävät kaikki järjelliset rajat. Esimerkiksi pelkästään tj Mikael Liluksen saama n. 12 miljoonan euron etuus on koko eduskunnan yhteisen vuosipalkan määrä. Kaikkiaan runsaalle 300 johtajalle suunnatun optio-ohjelman arvo on 500 miljoonaa euroa. Eräs edun saajista on eduista hallintoneuvoston puheenjohtajana päättäneen Leena Luhtasen aviomies.

Kun otetaan huomioon Fortumin johdon toimenpiteistä riippumaton yleinen öljymarkkinoiden muuttuminen ja sen vaikutus pörssikurssin kehittymisestä riippuneeseen optioiden arvoon, on ilmeisesti perusteita ainakin oikeustoimilain 36§:n mukaiselle menettelylle - jos vain tahtoa riittää.

Toinen, toistaiseksi käsittelemättä jäänyt kysymys on kilpailunrajoittamislain 4§, jonka 2 momentin 1-kohta yksikäsitteisesti kieltää toimet, "

joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja taikka muita kauppaehtoja;"

Tuollaiseen Elspot-sähköpörssin hintatason manipulointiin ainakin tj. Lilius viittasi TV-haastattelussa kertoen kurssikehityksen johtuneen suurimmalta osiltaan yhtiön "onnistuneista operaatioista ostaa hintaturvaa markkinoilta".

Riippumatta hallituksen vastauksesta välikysymykseen olen halukas veikkaamaan, ettei noiden optioiden käsittely pysähdy vielä siihenkään, että pääomapiirien etujen ajajiksi kokoomuksen lisäksi ryhtyneet sdp ja keskusta äänestävät perjantaina hallitukselle luottamuksen.

Tuskin kukaan tosissaan uskoo enemmistöhallituksen kaatuvan tuohon kysymykseen. Se ei kaatuisi teekkareidenkaan ehdottamalla välikysymyksellä

"onko hallitus tietoinen, ja jos on, niin mihin toimenpiteisiin se aikoo asian johdosta ryhtyä."