Nopeantoiminnan joukkojen marssijärjestyksestä on noussut kiistaa, kun ulkoasiainvaliokunta haluaisi poistaa kriisinhallintalaista (HE 110/2005) ylipäällikön määräystä ja joukkojen mandaattia koskevat kohdat. Pääministeri Matti Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen eivät hyväksy torsoa lakia. Molemmat painottavat, että "presidentti on ylipäällikkö ja nimenomaan ylipäällikkö päättää suomalaisten sotilaiden lähettämisestä."

Käskysuhteissa on kiistaa myös valmisteltavana olevassa laissa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta, nk. maakuntajoukoista. Siinä rintamalinja kulkee puolustusministeriön ja reserviläisjärjestöjen Maanpuolustuskoulutus ry:n välillä. Kiista lykännee lakiesityksen valmistumista ainakin ensi kesään.

MPK ry haluaisi nuo vapaaehtoisjoukot oman henkilöstönsä alaisuudessa koulutettavaksi, mutta ei hyväksy puolustusvoimien puuttumista organisaatioonsa. MPK ry ei hyväksy myöskään sitä, että sen oma koulutus tulisi ilmoitusvelvollisuuden alaiseksi. Nykyinen yhdistyslaki - koskee myös MPK ry:tä - kieltää sotilaallisesti järjestyneet yhdistykset

3 § Kielletyt yhdistykset
Yhdistys, joka on katsottava jäseniltä vaadittavan kuuliaisuuden ja joukkomuodostelmiin tai ryhmityksiin jakautumisen perusteella taikka aseellisen varustautumisen vuoksi kokonaan tai osittain sotilaalliseen tapaan järjestetyksi, on kielletty.

MPK ry:n tavoittelemaa järjestelmää meillä on aikoinaan jo kokeiltu. Silloin sitä kutsuttiin Suojeluskunnaksi.

Toisaalta, jos maakuntajoukot olisivat puolustusvoimien alaisuudessa ja MPK ry tuottaisi koulutuspalveluja, niin vapaata kilpailua korostavaan aikakauteen sopisi erittäin huonosti kirjata lakiin, miltä organisaatiolta puolustusvoimien tulee koulutuspalvelut hankkia.