Hallitus tuo ensi tiistaina eduskunnan käsiteltäväksi EU:n perustuslakisopimusta koskevan selonteon, jossa se pyytää eduskunnalta myönteistä suhtautumista Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä hylätylle perustuslakiehdotelmalle.
EU-perustuslakiehdotus on kuollut, vaan ei kuopattu. Nyt eduskunnassa järjestetään ruumiinvalvojaiset, jossa hallitus pyytää eduskuntaa esirukoilemaan ehdotuksen henkiinheräämisen puolesta.

Aiemmin päivällä ilmoitettiin hallituksen vetävän pois esityksensä kriisinhallintalaiksi perustuslakivaliokunnan tulkittua Suomen perutuslakia niin, että sotilaskäskyasioista päättävä presidentti ei päätä suomalaisten sotilasjoukkojen lähettämisestä.
Valiokunta ilmeisesti pyrki ratkaisullaan poistamaan EU-perustuslakivainaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen mandaatin ja Suomen perustuslain välisen ristiriidan. Mutta silloinhan se ojensi vahvan kätensä EU-perustuslakia vielä voimaan kaipaavalle pääministerille.Kiittämättömyys ON hyväntekijän palkka.

Tuota paradoksia miettiessäni esitettiin TV:ssä mainosta mullistavasta joka kodin ilmanraikastajasta. Se ei vain peitä hajuja, se poistaa ne. Menetelmiähän on kaksi: siirretään hajut pois huoneilmasta, eli tuuletetaan, tai muutetaan ne kemiallisesti. Toivottavasti ei kuitenkaan jälkimmäisellä tavalla, sillä tuloksena saattaa olla melko eksoottisiakin yhdisteitä. Mitähän EU:n uusi kemikaalilakikin niistä sanoo?
Mutta tuohan ei liity millään tavalla syntyneeseen perustuslakikiistaan. Ei ainakaan välttämättä.

Lisäys 26.11. Nizzan sopimuksen mukaan "yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka" edellyttää Eurooppa-neuvoston, eli huippukokouksen päätöstä. Nyt perustuslakivaliokunta vei presidentiltä sen kiistellyn lautasen.