Eduskunnan kyselytunnilla 24.11. VVM Eero Heinäluoma puolusti varallisuusveron poistamista (HE 144/2005) osinkojen verottamisella. Heinäluoman mukaan "Verotuksen oikeudenmukaisuudesta pitää kuitenkin huolehtia". Timo Soiniltakin tukea pyytäen hän uskoi, "että tämä osinkoveropäätös on oikea ja toteuttaa myös verotuksen oikeudenmukaisuutta".

Ei ole kauaakaan siitä, "HE 118/2005 , Annettu eduskunnalle 16.9.2005", kun hallitus antoi esityksensä "rajoitetusti verovelvollisen tulon ja varallisuuden verottamisesta". Tuossa esityksessä säädetään lailliseksi se jo 10 vuotta jatkunut virheellinen menettely, jolla nk. hallintarekisteriin merkityt ovat päässeet 15%

veronpidätyksellä lain mukaisen 28% sijasta. Vuosittain jopa miljardin euron suuruusluokkaa oleva veronkierto on mahdollistunut sillä, että ennakonpidätyksen suorittavat osingonmaksajat eivät ole vaatineet lain edellyttämää selvitystä osingonsaajan oikeudesta toisen maan kanssa tehdyn verosopimuksen mukaiseen alempaan ennakonpidätykseen. Verotarkastajat ovat tyytyneet vain huomauttelemaan väärästä menettelystä.
Tuon osinkoveron perintämuutoksen tarkoituksena on muuttaa laki vastaamaan noudatettua menettelyä. Yleensä virkamiehet - myös verotarkastajat - ovat velvollisia noudattamaan lakia, mutta käytäntöä ollaan näköjään muuttamassa.
Samalla se mahdollistaa myös suomalaisille sijoittajille hallintarekisterin entistäkin laajamittaisemman käytön osinkotulojen lähdeveron alentamiseksi 15%:iin. Tarvitsee vain hankkia osakkeille parkkiyhtiö veroparatiisista ja antaa osakesalkkunsa hoito verosopimuksen tehneessä maassa toimivalle pankkiiriliikkeelle.
Omistuksensa ilmoittamatta jättäminenkin tulee käytännöllisesti katsoen sallituksi; vaikka omaisuusveron poistamisen jälkeen ilmoitusvelvollisuus säilyykin, ei sitä enää käsitellä veropetoksena, ja kun "siitä ei ole aiheutunut vahinkoa" (oikeuskansleri Paavo Nikulan sanamuoto), ei sanktiotakaan voine pitää tarpeellisena.
Ehkä tuokin toteuttaa Heinäluoman korostamaa oikeudenmukaisuutta.