Vappupuheiden koosteessaan YLE:n teksti-TV siteeraasi mm. MMM Sirkka-Liisa Anttilaa, joka ripitti oppositiota takin kääntämisessä ruuan ALV:n asiassa. Anttilan mukaan veron alentamista vastustaneet vaativat nyt sen aikaistamista.
Hyvinkäällä puhunut Antti Kaikkonen esitti ruuan ALV:n alennuksen voimaantuloa jo vuoden 2009 alusta. Hallituksen suunnitelmissa se tapahtuu vasta 2009 syksyllä.
Olenko erehtynyt Kaikkosen keskustalaisuudesta, kun hän Anttilan puheiden perusteella näytäisikin olevan opposition edustaja? Ei kai "Kanki" ole loikannut - onhan hänellä elinkumppaninaan sdp:n riveissä vaikuttava kansanedustaja. Keskustan Vappujuhlassa hän kuitenkin vielä esiintyi.

Vielä kummallisemmaksi Anttilan lausunto muuttuu hänen vajaa vuosi sittern budjetiriihen allan YLE:lle antamaa haastattelua vasten:
"Ruoka-asioista vastaavan ministeri Anttilan mukaan alennettu ruoan arvonlisävero tulee voimaan viimeistään vuoden 2009 alusta."

Nyt Anttilan tarkoittamaan ajankohtaan on enää hieman runsas puoli vuotta, hallituksen esitystä ei vielä ole ja asia tullee esille vasta loppukesällä alkavassa budjetiriihessä. Aikataulua ei voitane merkittävästi vuoden 2009 alusta varhentaa. Toisaalta, Anttilan luulisi olevan hyvillään, että hänen esityksensä on saamassa oppositionkin tuen. Tuossa 1.8.2007 antamassaan lausunnossa Anttila paalutti aikataulun:
"Ruoan arvonlisäveron laskemisesta päätetään ensi kuun budjettiriihessä. Keskusta on luvannut laskea veroa 17:stä prosentista kahteentoista prosenttiin."

Nyt voitaneen sanoa, että ei päätetty. Ja jos jotakin päätettiinkin, ei ainakaan voimaantulosta 2009 alusta.
Selitys lienee yksinkertainen: Anttilalla on oma nuttu nurin, ja tuo asento on jo niin vakiintunut, että nyt hänen silmissään kaikkien muiden nutut näyttävät kääntyneet nurin.