Espanjan tukipaketista piti päättää huippukokouksessa viime yönä.
Aamulla piti järjestää uusi ”huppukokous”, koska edellisestä oli jäänyt liian paljon ”vääirä käsityksiä”; oli siis päätettävä, mistä päätettiinkään.

Jotain näytti jääneen senkin jälkeen epäselväksi, kun PM Jyrki Katainen antoi julkisuuteen tiedon , että päätökset olivat Suomelle mieluisat.
Katainen:  "Ensisijaisen velkojan asema pysyvässä kriisirahastossa EVM:ssä pysyy - vaikka Espanjan pankkeja lainoitettaisiin tästä rahastosta."

Parin tunnin kuluttua julkistetusta kokouspöytäkirjasta ilmeni vallan muuta:
"Vahvistamme, että rahoitustuen myöntää ERVV, kunnes EVM on käytettävissä ja että rahoitustuki sen jälkeen siirretään EVM:lle ilman senioriteettiasemaa [velkojen esisijaisasemaa]."

Ymmärsikö Katainen, mitä päätettiin, vai valehteleeko Katainen?

Ainakin VVM:n valtiosihteeri Raimo Sailas moitti jokseenkin suorin sanakääntein tehtyä ratkaisua. Eikä kovin tyytyväiseltä vaikuttanut Alexander Stubb'kaan; hänen mukaansa ”hiekka [Mario] Montin tiimalasissa on käymässä vähiin".

Timo Soini puolestaan luonneti kokoustulosta - ja Italian ja Espanjan kiristystä - hänelle tyypilliseen tapaan: ”On kuin olisivat kusseet omaan jäätelöautomaattiinsa”.

Mielestäni kaiki arvioijat ovat oikeassa, kukin tavallaan. Katainen - jälleen tyypillisesti - väärässä.
Mutta valehteliko hän tietoisesti, vai eikö ymmärtänyt tetyä päätöstä; kielimuurin vika?