Nyt se on virallista, kun Espanja jätti EU:lle tukihakemuksensa; tuen määrää ei vielä yksilöity, mutta alustavasti sen arvellaan olevan 62 miljardia. EU:sta ehdittiin jo luvata "enintään 100 miljardia”.

Rahoituksesta ei ole vielä sopua. Ei edes siitä tapahtuuko se väliaikaisen rahoituismekanismin ERVV:n vai pysyvän vakuusmekanismin EVM:n kautta. EVM ei ole vielä voimassa; ratifiointi Saksassa on viivästynyt.
Rahoituskeino on kuitenkin oleellinen: ERVV:hen sisältyy nk. väistyvä takausvastuu, joka lankeaa maksukykyselle takaajamaalle, esimerkiksi AAA-luokituksen omaavalle Suomelle.

Ei ole kuulunut enää vakuutuksia ”Espanja on liian suuri pelastettavaksi”.
Suuri se onkin; pelkästään myymättömien asuntojen arvoksi on laskettu yli 1500 miljardia.
Eikä aivan pieni ongelma ole työttömyyskään: 25% kansasta, nuorista jopa joka toinen potkii käpyjä.
Samalla kauppatase on ollut raskaasti tappiollinen Espanjalle.

Eivät pitäneet niskalenkit eivätkä ”pensaspalot” sammuneet. Suomen vastuutkin ylittävät jo PM Jyrki Kataisen ”teoreettiseksikin katoksi” asettaman 2 miljardia. Johan pelkästään Kreikka-lainat ovat sen verran.
Eivätkä pitäneet Eero Heinäluomankaan rahahanat; ei ollut Eerosta putkimieheksi.

Siitä tuli mieleen: Jokohan eurokriisin ratkaisua ennustanut Alexander Stubb on arvioinut oman tilansa; ”joka muuta väittää, on pölhöpopulisti”?

Toisaalla rakennellaan Kreikalle jo kolmatta talaouspakettia; sen tarpeesta vallitsi laaja yhteisymmärrys jo toisesta tukipaketista päätettäessä. Samoin Irlanti ilmoittautui jonoon oman saneerausohjelmansa helpottamiseksi.

Kreikan toiseen tukipakettiin sisällyttettiin raskas saneerausohjelma, mutta vaalit sotkivat sen, kun ohjelmaa vastustanut Syriza sai vaalivoiton ja hallitus jouduttiin kasaamaan ilman sitä.
Vaatimus saneerausohjelman keventämisestä jäi elämään. Ja Kreikka soveltaa siihen sisältynyeitä julkisen sektorin leikkauksia lisäämällä julkista sektoria ennätyssuurella rekrytoinnilla: jopa 70.000 uutta virkaa kahdessa vuodessa. Aikaisempia tukipaketteja oli käytetty vain armeijan ennätysmäiseen varustamiseen.

Ylipäätään kaikki hallituksen kriisin ”ennusteet” ovat menneet harakoille: kriisi on edennyt täsmälleen Perussuomalaisten Timo Soinin kuvaamalla tavalla. Olisikohan Kataisen ja VVM Jutta Urpilaisen aika tunnustaa veikanneensa ”väärää hevosta”?
Eikä vain tunnustaa, vaan myös korjata EU-politiikkansa sihtiä - ennen kuin viimeinen sammuttaa valot Suomestakin.