Sain otsikon ilmaisusta huomautuksen valtuuston pj. Pauli Partaselta; aiheellisesti  - sillä foorumilla -, mutta nettikeskustelussa se sallittakoon. Pahoittelen, jos aiheuttaa jollekin sielullisia traumoja.
Tokaisu liittyi valtuustolle annettuun "selvitykseen" hallituksen kuntaliitoshankkeesta, ja mielestäni kuvaa "kansanomaisesti" hanketta osuvasti.
Selvitystyöryhmän yli 800-sivuisessa "raportissa" on pelkästään Keski-Suomen osalta kirjattu kymmeniä sivuja nykyisten kuntien tunnustettuja ongelmia. Mutta ei sanaakaan siitä, miten kuntarajojen siirtely/poistaminen voisi olla niihin ratkaisu. Ratkaisut on kuitattu termillä "kantokyky", jota KM Henna Virkkunen toistaa papukaijanomaisesti.
Tietääkö Virkkunen, mitä termi tarkoittaa?
Kuntasuunnitelmassa on kuitenkin  noilla perusteilla esitetty karttaharjoitelma uudeksi kuntajaoksi ja annettu kunnille tehtävä: Keksikää selitys, miten se ratkaisisi ongelmat.

Maallikko voisi kuvitella kantokyvyn tarkoittava alueelta kerättävissä olevaa rahaa.
Mutta kun siihen ei kuntarajojen muuttaminen/poistaminen vaikuta sitä taikka tätä: samat ihmiset asuvat edelleen samoilla paikoillaan eikä kenenkään palkka nouse kuntarajoja poistamalla.
Kuntaliitoksissa 5-vuotisen irtisanomissuojan saavista kuntajohtajista ja -virkamiehistä en mene takuuseen.
Asukkaat ikääntyvätkin entistä tahtia entisillä paikoillaan, joten siihenkään ei vaikutettaisi.
Ikääntyvien eliminoiminen kyllä vaikuttaisi; siihenkö pyritäänkin?
Kyllä siihen suurkunnissa päästäänkin pitkässä juoksussa, kun keskitetään palvelut niin kauaksi, etteivät autottomat ikääntyneet pääse niihin; kuolevat ennen aikojaan.

Lähidemokratialle myönnetään aiheutuvan haittaa suuresta kuntakoosta, ja sitä torjumaan esitetään kunnanosavaltuustoja. Niitä on jo kokeiltu useassakin kuntaliitoksessa huonoin tuloksi.
Säynätsalon kunnanosavaltuuston kohtalo oli tavanomainen: ensin otetaan määrärahat pois kunnanosavaltuustolta, jonka jälkeen se kahvitteluseuraksi kutistuneena kuolee omaan mahdottomuuteensa.
"Kansalaisia kuullaan" hankkeessa kuntatilaisuuksissa - kuulemma. Keski-Suomen kuntatilaisuus järjestetään Paviljongissa 12.3.; osanotto rajoitettu 10 henkilöön / kunta; Jyväskylästä osallistuu KH:n ja valtuuston puheenjohtajisto + KJ + ap.KJ + 1 henkilöstön edustaja. Kansalaiset saavat seurata "keskustelua" netin välityksellä.
Ja Heureka! demokratia on toteutunut. Eläköön demokratia.