Kuntatyöryhmän esitys julkaistiin eilen. Aiemmin se oli julkaistu jo Suomen Kuvalehdessä, minkä ministeri Henna Virkkunen kiirehti tyrmäämään: työryhmän esitys se ei kuulemma ollut.

Ei ollut, ei. Työryhmän esitys karsii kuntakenttää vieläkin rajummin. Maahan on jäämässä ehkä vain 65 kuntaa, niistä Keski-Suomeen viisi.
Oleellista työryhmän esityksessä on, että liitoksia esitetään toimeenpantavaksi pakolla. Jo SK:n julkaiseman esityksen mukaan pakkoliitoksia on myös tultava, jos aiottu aikataulu pitää paikkansa.

Työryhmän esityksessä ei ole sanaakaan siitä, mitä vaikutuksia liitoksilla on kuntien toimintoihin. Ja ministeri hokee ulkoaopittuna liturgiana "kantokyky", "kantokyky". Mitä on tuo maaginen "kantokyky"?
Normaalilla ajattelutavalla se uskoisi olevan alueelta kerättävissä olevaa rahamäärää. Mutta kun erityisesti se ei muutu kuntarajoja siirtelemällä/poistamalla mihinkään. Entiset ihmiset asuvat entisillä paikoillaan entisine kremppoineen ja palvelutarpeineen. Kenenkään palkka ei rajoja poistamalla muutu. Kuntaliitoksissa 5-vuotisen irtisanomissuojan saavista hallintohenkilöistä en mene takuuseen.

Yhtä vähän kuntarajojen siirtely vaikuttaa väestön ikääntymiseen. Entiset ihmiset ikääntyvät entistä vauhtia entisillä paikoillaan. Ikääntyneitten eliminointi kyllä vaikuttaisi; siihenkö pyritään?
Samaan suuntaan vie kyllä palvelujen keskittäminenkin niin kaukana oleviin kuntakeskuksiin, etteivät autottomat ikääntyneet enää pääse niihin vaan kuolevat ennen aikojaan kremppoihinsa.

Esitetty kuntajako tietää kylmää kyytiä kuntademokratialle: harvemmin asuttujen syrjäseutujen asukkaat saavat valittua suurkuntien valtuustoihin yksi, ehkä kaksi edustajaansa, mutta enemmistön muodostavat suuremman keskuskunnan edustajat. Pienryhmien edustajat ovat konkreettisesti havainneet, että yksi edustaja ei saa asiaansa edes äänestykseen suurvaltuustossa. Esityksen läpimeno ei tule suuremmallakaan ryhmällä turvatuksi.
Kuntarakenteessa lähidemokratia korvataan massojen hallinnalla.

Huhun mukaan hallitus kaavaili poikkeuslakiakin, jolla syksyn kuntavaaleja olisi siirretty; PM Jyrki Katainen kiisti sellaista harkitunkaan.
Mutta toimiihan se näinkin: hallituksen esitys lykätään kuntavaalien ylitse, jolloin erityisesti hallituspuolueet pääsevät piiloutumaan "kesken olevan kuulemisvaiheen" taakse.
Siitä huolimatta veikkaan, että kuntaliitoksesta tulee vaalien kuumin teema.
Vaaleissa tavataan. Näen jo sieluni silmin otsikot: "Virkkunen tuhosi kokoomuksen".