Jyväskylässä puuhataan - taas - suurlukiota.
Edellisen kerran sitä puuhattiin suurkuntaa muodostettaessa v. 2009. Silloin "arvovaltainen" konsul(en)tti selvitti asiaa, ja kirjasi raporttiinsa, että lukion ihannekoko on n. 600 oppilasta. Mutta päätyi esittämään 1200 oppilaan lukiota.
Se hanke päätyi - ansaitusti - roskakoriin.

Sittemmin valtuusto siirsi enemmistöpäätöksellä lukiokoulutuksen Koulutuskuntayhtymälle. Siirrosta varoitettiin. Ja valitettiin.
Nyt kun päätökset ovat lainvoimaisia, ryhtyi Koulutuskuntayhtymä "järjestelemään" lukiokoulutusta uudelleen suurlukioihin.

Sivistyslautakunnan ja ohjaustyöryhmän ex-phj Mari Kyllönen (kok) kirjoitti Jyväskylän kaupunkilehdessä 28.1. (Lukioverkko solmussa) Lyseosta ja Voionmaan koulusta mm:
"Myös minun ymmärrykseni mukaan koulujen tulevaisuus piti olla taattu, ja näiden suomalaisen koulutuksen kivijalkojen, Lyseon ja Voionmaan, lukiorakennusten peruskorjausten luvattiin useaan kertaan järjestyvän. Nämä kohdat olivat kriittisiä koko keskustelujen ajan, kuten myös erikoislukioiden kohtalo."

"Aiheellista on kysyä myös sitä, mihin katosi remontteihin vahvasti indikoitu tahto ja ennenkaikkea luvattu raha?"

"Valtuustokauden alussa Jyväskylän sivistyslautakunta teki kipeitä ratkaisuja lukioverkon suhteen ja linjasi selkeästi, ettei ole olemassa minkäänlaisia pedagogisesti perustetta tai poliittista tahtoa kasvattaa lukioiden koko nykyisestä."

Ilmeisesti tuota tahtotilaa ei sitten kirjattukaan sopimukseen, kun Koulutuskuntayhtymä on "unohtanut", mistä oikeasti sovittiinkaan. Lahtipenkissä ovat nioin Lyseo kuin Voionmaakin. Pedagogiset perusteet ja poliittinen tahto korvattiin rahalla: lukioilta edellytetään "kustannuskattavuutta". Tulilinjalla erityisesti pieni 110 oppilaan ilmailupainotteinen Tikkakosken lukio.

Tuo kustannusvajaus oli tiedossa jo siirrosta päätettäessä, kun valtion lukioavustukset alenivat n. 2 miljoonaa euroa, eikä Kulutuskuntayhtymällä ollut lupa subventoida lukiokoulutusta ammattiopintojen määrärahoista.
Nyt, kun susi ulvoo,  voidaan vain ihmetellä, kuka teki suden. Ainakin kokoomuksen valtuustoryhmä puolisi siirtoa yksimielisesti, Mari Kyllönenkin. Valtuustolla ei ole enää päätösvaltaa asiassa; siitä päättää Koulutuskuntayhtymän 12-jäseninen hallitus.