Hallituksen suuri kuntauudistus joutui vastatuuleen jo valmisteluvaiheessa kun kunnat nousivat kapinaan; kuntakenttää kiertää kirjelmä, jossa kehotetaan pidättymään kuntaliiton jäsenmaksujen maksusta. 

Alunperin ehdotus piti julkaista jo ennen joulua, mutta sitä lykättiin - ilmeisesti presidentinvaalien vuoksi - helmikuulle. Jopa pakkoliitoksille suopealle Sauli Niinistölle aikaisempi julkaisu olisi ollut vähintään kiusallinen.
Varsinainen myrsky nousi pahimmoilleen viikko ennen vaalien ensimmäistä kierrosta, kun Suomen Kuvalehti julkaisi ministeriön kartan.

Pääarkkitehti, kuntaministeri Henna Virkkunen kiirehti kumoamaan kartan; esitys on kuulemma edelleen viimeistelyä vaille. Jäljellejäävien kuntien lukumääräänkään - esityksessä niitä olisi 70 - hän ei ottanut mitään kantaa. Ei kuitenkaan tunnu uskottavalta, että suunnitelma muuttuisi viimehetken neuvotteluissa oleellisesti.

Esimerkiksi Keski-Suomeen jäisi esityksen mukaan viisi kuntaa; suurimpana Jyväskylä Hankasalmen perukoilta Maakunnan rajalle Oravakivensalmeen ja Uuraisille, mukaan lukien Kangasniemi Etelä-Savosta. Jo vilkaisemalla voi sanoa, että ilman pakkoa tuo liitos ei tule toteutumaan.
Pakkoliitokset eivät kokoomuksen hallituskumppaneillekaan kelpaa, joten suunnitelma on valmis roskakoriin - muitten suunnitelmien joukkoon.
Siitä en ole pahoillani.