TV:n vaalitentit alkoivat ja heti ensimmäisessä Jyrki Katainen pussitti kokoomuksen oppositioon. Kynnyskysymykseksi nousee Suomen EU-takuiden kasvattaminen, josta pitää olla yksimielinen päätös.
Timo Soini puolestaan ilmoitti painokkaasti, että Perussuomalaiset eivät lähde sellaiseen hallitukseen, joka niitä kasvattaisi.

Vaihtoehtoja jäi vain kaksi:
Hallitus, jossa Perussuomalaiset ovat mukana ja joka ei tee ainakaan vaadittua yksimielistä päätöstä. Voisiko siinä olla mukana noitten takuiden kasvattamista vaativa kokoomus, joka on verolinjauksissaankin kolmen muun suuren puolueen kanssa eri mieltä?
Tai hallitus, joka lisää noita takuita - ketkähän siinä olisivat mukana, kokoomuksen lisäksi?

Jälkimmäinen on poliittisesti mahdoton, koska hallituksen muodostaisivat vaalien häviäjät ja/tai peräti suurhäviäjät, ja oppositioon suljettaisiin suurin voittaja sillä perusteella, että ei suostu kasvattamaan Suomen takuita.

Saahan sitä yrittää, mutta kansa saattaisi tehdä lipposet: "Nahkurin orsilla tavataan".
En yllättyisi enää siitäkään, että kansa jo tuon Kataisen uhoamisen jälkeen päättäisi nostaa Perussuomalaiset suurimmaksi puolueeksi.
Siitä en toki olisi pahoillani.

Kataisen asema ei tuollaisessa tilanteessa tulisi olemaan kadehdittava:
Lähes koko vaalikauden paistattelut "tulevana pääministerinä" - siinä tuli ilmeisesti annettua jo "Sitten kun" -lupauksia niin NATO:lle kuin Fortumillekin - ja ensimmäisessä vaalitentissä se vaihtuu "opposition piällysmieheksi".

Kadehdittava asema ei ole ilmeisesti Mari Kiviniemelläkään, joka ei suostunut kertomaan omaa/kepun kantaa siihen, että olisivatko he kasvattamassa noita takuita.
Rivien välistä kuitenkin saattoi kuulla, että lupaus tuli jo ministerikokouksessa viikko sitten annettua. Se ratkaiseva päätös vain sovittiin lykättäväksi Suomen vaalien vuoksi tuonnemmaksi.

Vajaa kolme viikkoa ennakkoäänestyksen alkuun, joten uusia valtakunnallisia gallupeja ei enää ehkä tule antamaan osviittaa tulevasta. Seuraavat lienee exit-poll -kyselyitä.

Tuskin olen väärässä veikatessani, että nyt alkoivat Kiviniemen ja Kataisen piinaviikot - kirjaimellisestikin. Epätoivoiselta voi odottaa epätoivoisiakin yrityksiä pelastautua.