PM Mari Kiviniemi rikkoi vakavasti eduskunnan normeja syyttämällä EU:n vakuusrahaston tietoja vaatinutta oppositiota epäisänmaallisuudesta, kun vuotavat suuren valiokunnan luottamuksellisia Suomen tavoitteita julkisuuteen.

Oppositio nousi ymmärrettävästi takajaloilleen, kun siinä samassa nipussa myös oppositiota äänestäneet tulivat leimatuiksi.
Kiviniemen pohjalainen luonne ei antanut periksi perua sanojaan; tunnustus, että sanavalinta oli huonosti harkittu sai luvan riittää oppositiolle.

Suoranainen farssi asiasta nousi Kiviniemen omasta haastattelusta Eeva -lehdessä, jossa hän vakuutti ettei päästä koskaan sammakoita suustaan. Nyt hän omankin arvionsa mukaan päästi.
Farssia pahentaa se, että Kiviniemi haukkui selvästikin väärän puun juurella.
Nuo hallituksen tavoitteet olivat tulleet julki UKM Paavo Väyrysen TV-haastattelussa, kirjoituksissa ja jopa kirjassa. Jos Kiviniemi on oikeassa epäisänmaallisuudesta, niin ainakin Kiviniemen oma hallitus on.

Lisäksi VM Jyrki Kataisella kävi vastikään ulkomaalaisia ministerivieraita - Silvio Berlusconista ja Angela Merkelistä lähtien -, ja käsittääkseni puhuttiin myös ja etenkin tulevasta kokouksesta, jossa noita vakuuslinjauksia sovitellaan yhteen.
Nk. valistunut arvaus on, että Katainen kertoi Suomen tavoitteista vierailleen. Ja jos kertoi, niin ehkä hänkin on Kiviniemen silmissä epäisänmaallinen.

Sen määritelmän mielestäni täyttää jo se, että Katainen haluaa korottaa Suomen vakuudet taloutensa ryssineitten euromaiden veloista 8:sta 16 miljardiin.
Suuri valiokunta ei siihen kuitenkaan syyllistynyt kieltäessään vakuuksien nostamisen.