Oikeusministeriö laski vaalipiireille uudet paikkaluvut: Pohjois-Savo menettää yhden paikan Uudellemaalle.

Asukaslukuun perustuva paikkajako on sikäli tasapuolinen, että vaalipiiristä riippumatta eduskuntapaikkaan tarvitaan sama määrä ääniä - teoriassa.
Mutta ainakaan ehdokkaitten kannalta katsoen äänien arvo ei ole tasapuolinen; on paljon helpompi tavoittaa Uudelta maalta n. 10.000 äänestäjää kuin sama määrä esim. Lapin vaalipiiristä.

Vaalilain uudistaminen nk. Tarastin mallin mukaan ei tuohon toisi mitään parannusta; vaalipiireittäin valittaisiin kansanedustajat kuten nykyisinkin.
Alueellinen samanarvoisuus paranisi, jos kullakin 14+1 vaalipiirillä olisi yksi paikka ja sen lisäksi asukasluvun mukaan laskettuja lisäpaikkoja. Sillä tavalla jaettuna 12 edustajan vaalipiirit pysyisivät entisellään, pienemmät saisivat yhden lisää ja suuremmat yhden vähemmän, Uusimaa 2 vähemmän.

Vaalipiirien paikkaluku ei kuitenkaan ole Tarastin mallin suurin ongelma; se on nk. tasauspaikkojen jako. Äänestys muuttuu arvontaan verrattavaksi "huutokaupaksi", kun tasauspaikat voidaan jakaa vasta ääntenlaskennan valmistuttua.
Siihen saakka puolueen pienikin ääniosuuden lisäys yhdessä vaalipiirissä voi viedä siltä paikan toisessa vaalipiirissä. Ja - pahimmassa tapauksessa - tuoda lisäpaikan toiselle puolueellekin.
Lisäpaikkojen jako ei - hyvin ymmärrettävästi - avaudu tavalliselle kansalaiselle.

Paljon selkeämpi olisi jakaa paikat puolueille samalla tavalla, kuin ne nyt jaetaan vaalipiireille:
Ensin jaetaan kullekin puolueelle ääniosuutensa mukaisista paikoista nk. täydet edustajapaikat, siis jako-osan kokonaisluvun verran; niitä voi yhteensä olla enintään niin monta, kuin vaalipiiristä on jaettavana paikkoja.
Sen jälkeen vaalipiirin vielä jakamattomat paikat jaetaan puolueitten ääniosuuden desimaaliosan perusteella "pienimmän virheen" periaatteella: suurin desimaaliosa ensi.
Lopullinen tulos olisi laskettavissa välittömästi ääntenlaskennan edistyessä, eikä sen toteamiseen tarvittaisi tavanomaista desimaalilaskentoa korkeampaa matematiikkaa - tai kaikkien vaalipiirien keskinäistä vertailua.

Valtakunnallinen ääniosuuden mukainen paikkajakauma toteutuu tuollakin tavalla yhden-kahden paikan tarkkuudella. Poikkeamat johtuvat lähinnä puolueista, joilla äänimäärä kertyy pääasiassa muutamasta vaalipiiristä.