VVM Jyrki Katainen kirjoitti Savon sanomissa monikulttuurisuuden välttämättömyydestä; kirjoitus on hämmentävä, koska hän kumoaa itse siinä kaikki perustelunsa. Jäljelle jää vain monikulttuurisuus itseisarvona.

Tarvitsemme kuulemma uusia työntekijöitä ja siksi otamme kriisimaista sosiaalisia maahanmuuttajia. Heidän työllistymisaste on tyypillisesti ollut 25%:n luokkaa.
Maassa on n. 300.000 työtöntä. 55-65 vuotiaista on jo eläkkeellä lähteestä riippuen 40-45% ja vielä työelämässä mukana olevien määrä on pienempi kuin 10 vuoden akaina työikään tulevien määrä. Työttömien määrä kasvaa eläköitymisestä huolimatta n. 10.000 seuraavan 10 vuoden aikana.

Katainen varoittaa sinisilmäisyydestä ja ettei "Esimerkiksi turvapaikkakäytäntömme eivät saa houkutella perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin".
Mitäköhän nuo perusteettomat turvapaikkahakemukset ovat, jos humanitaarisilla perusteilla työttömiksi tulevat eivät ole sellaisia?

Maahanmuuttajille on kuulemma järjestettävä laadukasta koulutusta; kyllähän siinä työpaikkoja syntyy suomalaisille, mutta miten tuo Suomen työntekijävaje sillä korjaantuisi?

Katainen moitti oppositiota "käsittämättömistä" kaksien työmarkkinoitten väitteistä, mutta hallitus ryhtyy torjumaan siitä johtuvaa harmaata taloutta; ensi vuodeksi sille luvataan jopa lisäresursseja.

Katainenkin on havainnut perheenyhdistämishakemusten lisääntyneet nopeasti. Ehkä hän on havainnut perhekäsityksenkin erilaisuuden eri kulttuureissa, koska edellyttäisi perheenkokoajalta vain saapuvien tosiasiallista huoltajuutta, ei biologista vanhemmuutta.
Avoimeksi jää, tulevatko nuo "huoltajasuhteen" yhdistämät perheenjäsenet työhön vai sosiaaliturvalle.

Jos tuo kirjoitus olisi ollut teini-ikäisen olkalaukkupojan tai city-tytön kynästä, voisi epäillä ettei hänellä ole "kaikki inkkarit kanootissa". Mutta ministerin kohdalla sen pitää olla kokeneen poliitikon ominaisuus: ajatus katkeaa, mutta puhe jatkuu.

Jotain myönteistäkin Kataisen kirjoituksessa on:
Perusteettomien turvapaikanhakijoitten käteen annetaan sosiaaliturvan sijasta hylkäyspäätös muutamassa päivässä ja "Turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea on muutenkin kohdistettu rahan sijasta ylläpitoon".
Tervetuloa Perussuomalaisten linjalle, ministeri Katainen. Juuri tuota vaadittiin mm. vaalimanifestissamme

"Meidän pitää kuitenkin keskustella myös maahanmuuton ongelmista avoimesti. Vain siten ne voidaan korjata ajoissa.".
Paikallaan tuokin, ja tuon keskustelun avaukseksi vaalimanifestimme julkaistiinkin.