Vihreitten kansanedustaja Pekka Haavisto esitti Suomen Kuvalehden artikkelissa, että Somalian pakolaisia olisi parasta auttaa paikan päällä.
”Huonoin vaihtoehto on, että tänne otetaan ihmisiä, vaikka meillä ei ole valmiutta auttaa heitä eikä hoitaa heidän asioitaan."

Sitä mieltä Perussuomalaiset ovat olleet "aikojen alusta" lähtien niin somalialaisista kuin pakolaisista yleisemminkin. Kulttuurishokki ei yleisellä tasollakaan ole tehokkainta auttamista.

Suomen ruuhkan perheidenyhdistämishakemuksista Haavisto arvio kuvaavan pikemminkin keksittyä uutta mahdollisuutta saada lähisukulaisia tai tuttuja Suomeen kuin suuren lapsimäärän ilmaantumista yllättäen. Haavisto kiinnitti huomiota myös Somalian moniavioisuuteen ja meidän normeista poikkeavaan perhekäsitykseen.

Suoraan Perussuomalaisten ohjelmasta nuokin.

Onko nyt perusteltua odottaa muutosta vihreitten pakolaislinjaan, puolueen linjan hajaannusta vai peräti linjariitaa?
Uskoakseni ainakin pj Anni Sinnemäen käsitys kuullaan hyvinkin pian.

Lisäys 20.9.10: Arvasin väärin: ei ole Anni kommentoinut. Annin käsitys kuultiin  runsas kuukausi ennen Haaviston linjauksia.
Siinä Anni antaa Perussuomalaisten "mamulinjalle" täystyrmäyksen, mutta hutaisee hutin; Perussuomalaisten linjan sijasta hän tyrmää omat kuvitelmansa siitä.
Mutta kyllä tuo huitaisu Pekka Haaviston silmään osui.