Myyjä (M) myy kiinteistön ostajalle (S) Y eurolla ja kauppakirjaan kirjataan, että hintaan sisältyy kiinteistön ja rakennusten arvo X euroa, sekä että myyjä (M) ostaa toiminnan päätyttyä kiinteistön rakennuksineen takaisin X eurolla.

Tuosta kaupasta laaditaan uusi kauppakirja, jolla aiempi ostaja (S) myy kiinteistön rakennuksineen aiemmalle myyjälle (M) hintaan X euroa.
Vastuista kirjataan (sopimuksen kohta 10), että myyjä (S) vastaa mm. ympäristöhaitoista vain omistamaltaan ajalta ja kaikista sitä aiemmista haitoista vastaa ostaja (M).
Kaupunki tulee väliin ja ottaa vastuulleen ostajan (M) vastuut. Hinta on mainitut X euroa.

NAPS!   "Ostaja vastaa..."
Ja Kunta Maksaa Kaiken.

Viime vuosisadan alkupuoliskolla ei oltu kovinkaan tarkkoja nykyisin ympäristömyrkyiksi luettujen aineitten käsittelystä ja asbestiakin käytettiin käytännössä kaikissa eristyksissä. Siksi molempia aineita löytyy tuon ajan tehdasalueilta lähes poikkeuksetta. Muistikuvien mukaan myös puheena olevalta Kankaan paperitehtaan alueelta, jonka M-Real (M) möi eteläafrikkalaiselle Sappi Oy:lle (S) saattohoidettavaksi.
Nyt saattohoito on päättynyt "potilaan" kuolemaan; enää on "rauniot" siivoamatta.

Siivoajaa selvitetään kaupunginjohtaja Markku Anderssonin ehdotuksella, että kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan - ja ottaa ostajan vastuut.
Mitään selvitystä noitten vastuiden määrästä tai laadusta ei ole eikä sellaista ehditä(?) hankkimaan, koska etuosto-oikeuden käyttämisestä on ilmoitettava 7.10. mennessä. Kaupunginhallitus ja -johtaja käyttivät jo kaiken ajan omaan "harkintaansa".

Valtuuston odotetaan tekevän myönteisen päätöksen silmät ummessa ja molemmat jalat tukevasti ilmassa.