Olemme siirtyneet jälkidemokraattiseen yhteiskuntaan, jossa julkinen päätöksenteko on "demokraattisesti" ulkoistettu yhtiöihin. Sen jälkeen julkisella vallalla ei ole oikeutta puuttua yhtiön päätöksiin, ei edes omistajana sijoittaa siihen lisää varoja konkurssin uhatessa. Julkishallinto ei myöskään saa teettää omia töitään omalla yrityksellään. Ainakin jos uskomme hallituksen selityksiä esimerkiksi Heinolan reumasairaalan kaatumisesta.

Ylimpinä päätöksentekijöinä toimivat valtuutetut ja kansanedustajat eivät saa yhtiöstä edes tarvitsemiaan tietoja; ne ovat kuulemma yhtiön sisäisiä liikesalaisuuksia.
Esimerkiksi jyväskyläläiset valtuutetut eivät saa nähtäväkseenkään asiakirjoja, joista selviäisi, millä perusteilla JYT:n osakkeista maksettiinkin Fortumille lähes kaksinkertaisesti se, mitä valtuustolle aikoinaan kerrottiin. Ei myöskään tilausasiakirjoja, joista ilmenisi, miksi kattila ei olekaan sellainen kuin valtuutetut investointipäätöstä tehdessään uskoivat sen olevan.
Lähemmin http://kivireki.w2.fi

Yhtiöissä päätökset tekee yhtiön toimitusjohtaja; yhtiön hallitus vain katseella seuraa eikä puutu "operatiivisiin päätöksiin". Noin ainakin, jos uskomme Jyväskylän energian hallituksen selityksiä kattila ja osakekauppojen sotkuista.

Jyväskylän kaupunginlakimies Annaliisa Lehtisen mukaan valtuutetut pantiin yhtiöittämispäätöksellä "tunneliin" ja noita kysymyksiä olisi pitänyt miettiä silloin.
Epäilemättä Lehtinen on oikeassa, mutta kerrottiinko silloin, että tämän jälkeen ette päätäkään mistään muusta kuin mahdollisten lisätakausten myöntämisestä yhtiölle?