Puolustusministeri Jyri "Venäjä, Venäjä, Venäjä" Häkämies katsoo, ettei itsenäinen puolustus ole Suomessa mahdollista:
"Lissabonin sopimus velvoittaa avunannon antamiseen ja vastaanottamiseen."

Tuostahan varoitettiinkin jo silloin, kun kertaalleen kuollutta Lissabonin sopimusta piiskattiin henkiin.

Sopimuksen mukaan EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluu yksinomaan ja suvereenisesti EU:lle. Suomen perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtava presidentti voi vain allekirjoittaa sotaanlähdön silloin, kutsu Brysselistä kajahtaa.
Jos EU - jolla ei ole edes armeijaa - päättää tulla "auttamaan" suomea akuuteissa tai uhkaavissa sotatoimissa, jäänee presidentin tehtäväksi vain katsoa ikkunasta, kuinka vieraan valtion joukot vyöryvät omilla ajoneuvoillaan Espalle.
Tuo armeijan puuttuminen ei ole ongelma, koska sopimuksen mukaan EU käyttää jäsenvaltioittensa resursseja; voivat ne Espalle vyöryvät joukot olla vaikka saksalaisiakin.

Jos Häkämies ei tiennyt tuota ennen sopimuksen hyväksymistä, on hän nk. pihalla paljon pahemmin kuin kuvittelinkaan. Jos hän tiesi, niin kansaa huijattiin - taas - perusteellisesti. Vietiin kuin pärekoria kannokossa.
Veikkaan jälkimmäistä, mm. sillä perusteella, että sopimusta ei haluttu päästää kansanäänestykseen; päättäjät Matti Vanhasesta lähtien uskoivat, että kansa ymmärsi enemmän kuin sen olisi toivottu ymmärtävän - ja olisi kaatanut koko Lissabonin sopimuksen.