Puhemiehen vaalista kehkeytyi nokittelukilpailu, joka ei ole ainakaan eduskunnalle ja kansanedustajille kunniaksi, tuskin puhemiehellekään. Kansanedustajat päättivät esittää yllättävän laajaksi paisuneen protestin Sauli Niinistölle, jonka he kokivat "kurmoottaneen" kohtuuttomasti avokätisiin etuuksiin tottuneita edustajia.
Ainakin julkisuudessa kiista kulminoitiin matkustussääntöjen kiristämiseen; mm. ensimmäisen luokan matkustus- ja majoittumisoikeudet katsottiin saavutetuksi etuudeksi, johon edes puhemiehellä ei olisi ollut oikeutta puutua. Eräiden kommenttien mukaan matkailijat saivat jopa kärsiä ulkomaisten kollegoidensa köyhäily-pilkasta. Kyrsiihän sellainen leveään ja laveaan edustukseen tottunutta.

Nuo etuudethan suorastaan karkasivat Paavo Lipposen kaudella käsistä; silloin ei oltu köyhiä eikä kipeitä ja kansalaisilla oli ruhtinaallisesti varoja niiden kustantamiseen. Nyt ajat ovat hieman toiset, ja Niinistö halusi eduskunnan ja kansanedustajien näyttävän mallia kustannussäästöissä.

Suljetussa lippuäänestyksessä Niinistö sai vain 89 ääntä puolelleen; tyhjiä ääniä jätettiin peräti 29. Jos arvioidaan kaikkien kokoomuslaisten äänestäneen Niinistöä, kertyi muista ryhmistä ääniä yhteensä vain 40. Niinistön oli syytäkin arvioida luottamustaan; kovin laajaksi muiden ryhmien tuke ei voi väittää. Eihän se ollut kokoomuslaisetkaan laskettuna edes eduskunnan enemmistön tahto.
Farssiksi äänestys muuttui Niinistö "en-jatka-jatkan-sittenkin-mutta-pitkin-hampain" -jahkailulla. Siltä osin Timo Soinin ohje oli perusteltu: Jos katsoo, ettei ehkä ole eväitä tehtävän hoitamiseen, niin silloin tehtävästä pitää erota. Onhan suorastaan kestämätöntä, jos eduskunnan puhemies on vastoin tahtoaan tehtävässään, jota ei omankaan arvionsa mukaan voi hoitaa.

Vastaavaa venkoilua Niinistö esitti presidenttiehdokkuudestaankin: "armollisesti-suostun-jos oikein-kauniisti-pyydätte". Tällä kerralla olisi julkinen anteeksipyyntökin ilmeisesti riittänyt.

Jupakan jälkikirjoituksissa kerrotaan kiistaa olleen muustakin kuin kululeikkauksista. Niinistön öykkärimäiseksi ja jopa raivoamiseksi luonnehdittu käyttäytyminen eduskunnan virkailijoita ja edustajakollegoja kohtaan näyttää hiertäneen enemmän kuin nuo julkisuuteen kerrotut kululeikkaukset.